IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
14:14 | 12 септември 2017
Обновен: 20:27 | 21 март 2024

С 200 са повече пожарите през тази година във Варненско

Няма горски огнени инциденти с унищожена дървесина и предпоставки за екологична катастрофа

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Наблюдава се ръст на пожарите през този летен сезон в сравнение с миналогодишния. Това каза комисар Тихомир Тотев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна по повод  „Седмицата на пожарната безопасност” и честването на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември. 2777 са произшествията с огън от началото на годината. През миналата година са били 2534. „Нашето увеличение е минимално на фона на пожарната обстановка, която беше в цялата страна. Можем да кажем, че сравнително лесно премина активният летен сезон във Варненска област. Все още сме в пожароопасен сезон, който е обявен със заповед на областния управител. Рано е да се правят изводи. Според прогнозите за времето пак ни чакат около 30 градуса, което е предпоставка за възникване на горски и полски пожари.

 

Най-честите причини са човешка небрежност, особено при пожарите, които обхващат големи площи със суха трева и ниска растителност. За щастие нямаме горски пожари с голяма площ с унищожена дървесина и предпоставки за екологична катастрофа. Най-сложният пожар беше преди 10-на дни в землището на община Бяла и на Обзор, когато изгоряха около 700 дка изсъхнала треви храсти. Екипите не допуснаха да влезе в гората. Нямаме сериозни горски пожари“ – допълни Тотев.

 

От всички 8 Районни служби на територията на Област Варна, единствено във Вълчи дол не е модернизирана техниката, тъй като не е попаднала в обхвата на европейските програми и проекти. Въпреки това е осигурена техника, която е излязла от употреба. Там има нужда от обновяване.

 

По думи на Тотев се подготвя проект в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за доставка на оборудване за справяне с наводнения. Комисар Тотев се надява  Варна като 3-ти по големина град да получи част от оборудването. „Имаше много кандидати за професията преди години. Има отлив в момента. Явяват се по-малко граждани, които се кандидатират. Това се дължи на непрестанните промени и реорганизации. Хората в тези структури разчитат на сигурността. На 95 % сме запълнили щата -  каза още директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

 

По повод седмицата на пожарната безопасност, комисар Тотев обясни, че тя се провежда винаги около професионалния празник на пожарникарите. Датата 14 септември е избрана още през 1905 г. на съборна на пожарните командири в София. Възстановена е в началото на 90-те години след продължително прекъсване. От връщането на празника, всяка година със заповед на гл.комисар Николов се обявява дните, в които се провежда т. нар. Седмица. Тази година е включена една демонстрация на техника, която ще бъде на 19 септември в района на Морска гара от 16. 30. Ще има много демонстрации по ликвидиране на пожар и евакуация. „Тази година решихме да работим предимно с децата от детските градини и във всяка районна служба са предвидени по едно или две занятия в рамките на учебната програма. В деня на отворените врати идват организирани групи от ученици и деца от детските градини. Колегите им показват екипировката. Седмицата е предимно за учащите се“ – каза още  Тотев.

Ели Маринова

Снимки авторът

Четете още: Пожарникари „спасиха“ дете от горяща детска градина (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна