IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Община Варна
13:37 | 13 септември 2017
Обновен: 23:27 | 26 април 2024

Многофункционална спортна площадка откриха в двора на МГ и ОУ „Захари Стоянов“

Новата придобивка е изградена от Ротари клуб Варна Евксиноград

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

На ново спортно съоръжение с щадящо покритие ще се радват от новата учебна година две варненски училища. С рязане на лента и ритуално изливане на вода от менче със здравец днес бе открита многофункционална спортна площадка в двора на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" и ОУ „Захари Стоянов“. „През март 2016 година решихме да подкрепим изграждането на тази площадка – каза Николай Доцински – председател на Ротари клуб  Варна Евксиноград – инициатори на инициативата за изграждане и реализатори на спортното съоръжение. Целта е да се стимулира младото поколение към по-изявени физически дейности. Времето е съвпаднало с чертирането и най-младия интеракт клуб, който е основан на територията на МГ. Заради добрите контакти с ръководството на двете училища и заради нуждата на школата, Ротари клубът е взел решение да помогне. Самата инициатива е осъществена чрез няколко кампании – през април 2016 на Ротарианския бал, както и още няколко инициативи. Включили са се и чуждестранни клубове (най-вече Щутгарт интернешънъл). Около 22 000 лева са вложените средства, събрани за една година. Площадката е изградена през тази лятна ваканция.

 

„Причината Ротари клуб да изберат територията на нашите две училища е изключителната натовареност и сумарния брой ученици, който надхвърля 2000 – поясни Павлин Петков – директорът на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон". Някак си естествено влязохме във фокуса на тази инициатива. В нея се включиха с финансова подкрепа и родителските общности на двете училища, за да се допълни касата. Важно е не само от естетическа гледна точка как изглежда новата придобивка, но и от гледна точка на опазване здравето на учениците. Футбол на асфалт без покритие е доста нещадящо. Получават се много наранявания. Покритието на новата площадка е ново и съобразено с щаденето на играещите деца. С такъв брой ученици, часове, включително и извънкласни форми, нуждата от облагородяване на общата спорта база е очевидна. Тази година като че ли това ще ни бъде – ще откриваме спортни бази. На 15 септември откриваме закритата спорта площадка по инвестиционната програма на Община Варна. Идеята на дворните пространства на училищата не е да се затварят. Във време, в което няма учебни занятия, базата може да се използва от квартала. Дворът е еквивалент на парко място“ – допълни Петков.

 

В двора на двете училища няма никакво противоречие между родителската общност и квартала – каза директорът на ОУ "Захари Стоянов" Тодорка Колева. Ползата е голяма, благодарността ни – също. Разчитаме на бъдещо ползотворно сътрудничество с всякакви организации, готови да помогнат.

Ели Маринова

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна