IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
14:52 | 20 септември 2017
Обновен: 04:01 | 25 март 2024

Анимации и холограми ще водят нови туристи по археологическите ни обекти

Това каза министърът на културата Боил Банов в най-древната солница край Провадия

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Младежите са от поколението на визуализиращите, не толкова четящи хора – каза министърът на културата Боил Банов, който бе на посещение в най-древния солодобивен обект в Европа – солницата край Провадия. „За утрешните туристи ще бъде важно не да разглеждат табла с рисунки и схеми, не да дострояваме историческите си обекти с глупави и нереални строежи, а да им покажем модерни визуализации, холограми. Така те ще могат да си представят как е изглеждал обектът, как са живели хората преди нас" – каза още министърът.

 

Министерството на културата планира проекти за иновации в археологическите и музейните експозиции в страната. Вече има нови методи за представяне на знанието и те ще  бъдат използвани.„Задължително трябва да започнем да работим по този начин - с холограми, визуализации и анимации. По цял свят се прави така. Хората искат да могат да видят всичко, за което говорят специалистите интерактивно, да си го представят. Вече не е достатъчно да поставиш един камък с табела" – каза Банов като допълни, че използването на новите технологии вече ще е задължителна част от социализацията на археологическите ни обекти.

 

През 2017 година за проучването на Солницата край Провадия министерството е отпуснало общо около 48 000 лева. В сравнение с миналата година парите за консервация, реставрация и археологически разкопки са двойно повече. Министерството на културата води преговори бюджетът за следващата година за разкопки и проучвания на археологията да надминат сегашните два милиона лева. Увеличение може да има и в общия бюджет, който за 2017-та беше в размер на 20 милиона лева.

По думи на министъра, процесът на по-сериозни инвестиции в обекти като Солницата в Провадия ще продължава. Според Банов когато община, област и инвеститор работят заедно и в една посока, без излишни спънки, социализирането на археологическите обекти се случва бързо. Такъв е случаят с провадийската солница, благодарение на подкрепата на „Провадсол" и „Солвей Соди", както и на общите усилия на археолози, министерство, Област и Община.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Четете още: Отварят за безплатни посещения праисторическата солница в Провадия

Коментари

Новини Варна