IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
17:10 | 20 септември 2017
Обновен: 02:59 | 15 април 2024

Отпуснаха еднократни помощи на над 1800 първокласници във Варна

Eднократните 250 лв. се дават при доход до 400 лв. на член от семейството

По материала работи: Ставри Таргов
Отпуснаха еднократни помощи на над 1800 първокласници във Варна

1 849 семейства във Варненска област са кандидатствали за еднократни целеви помощи за първолаци към 15 септември т.г.. Одобрените молби са 1 817. На 16 семейства е отказано отпускането на помощ, други 16 заявления са в процес на обработка. Това съобщи на пресконференция Димитричка Кънчева, директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане.

 

През т.г. размерът на помощта е 250 лв. и се предоставя в пари или под формата на социална инвестиция(за учебници). Това става при първоначалното записване на детето.

 

Новото през т.г. е, че прагът за взимане на помощта е увеличен от 350 на 400 лв. доход на член от семейството. Право на парите имат децата, записани за първи път в първи клас в държавно или общинско училище. Доходният критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, с един жив родител или за малчугани, настанени в приемни семейства и семейства на близки и роднини.

 

Заявленията-декларации се подават по настоящ адрес след записване на детето в първи клас.
Крайният срок за кандидатстване изтича на 15 октомври.

 

Помощта се връща, ако детето не постъпи в училище или не го е посещавало редовно – 3 поредни месеца или 6 месеца в рамките на учебната година, освен ако не се касае за влошаване на здравето. За установяване на тези обстоятелства дирекциите „Социално подпомагане“ ще извършват проверки през учебната година, увери Кънчева.

Ставри Таргов

 

Още по темата   365,10 лв. е размерът на енергийната помощ за зимата

 

Коментари

Новини Варна