IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
12:44 | 25 септември 2017
Обновен: 10:08 | 16 април 2024

Фаянс, туризъм и био-енергия са секторите, разработвани от испанци до Варна

Дни на испанската култура и изкуство предстоят във Варна във връзка честването на 150 г. почетно консулство, вижте програмата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Дни на испанската култура и изкуство предстои да се проведат във Варна на 20 и 21 октомври във връзка с честването на 150 години от откриването на Почетното консулство в морската столица.

 

Варна е първият консулски град в България още от далечната 1352 г. когато Република Венеция открива свое консулство в българските земи – каза на среща с журналисти историкът Борислав Дряновски. По-късно по време на турското робство Варна продължава да бъде един от най-важните центрове за империята. Първите консулски отношения след Освобождението започват да се развиват с Франция, а по-късно и с други държави. През Средновековието Испания има интереси към Западна Индия. Едва след отварянето на Черно море Испания е една от първите държави, които сключват договор с Османската империя за достъп на корабите им до морето. Испанските търговци проучват османските провинции и град Варна, с която започва покупка на зърнени храни. Първите испанци се заселват в града. Тогава идва и Анж Мари Дюрони. През 1867 г. по негово предложение е открито испанското консулство във Варна, което той ръководи до 1894, когато е сменен от сина си Жан Дюрони. От 1932 г. в семейната къща на фамилията на бул.“Приморски“68, където е и почетното консулство, смяната поема Пол Жан Дюрони, а след това – и внука му Антон. През 1939 година Кралство Испания прекратява дейността на консулството с обвинението, че то подкрепя интересите на републиката, не на интересите на краля. Възстановеното испанско консулство във Варна се оглавява от 2011 г. от почетния консул Христо Досев - допълни Дряновски.

 

Около 60 са постоянно живеещите испанци във Варна. За консулския окръг, който включва морската столица, Бургас, Добрич и Шумен, постоянно пребиваващите жители на Кралство Испания са 129 души - каза почетният консул Христо Досев. По негови думи през лятото все по-често се чува испанска реч на туристи, дошли на почивка по нашето Черноморие. Най-голямата испанска фирма, която развива дейност на територията на консулския окръг е  производител на фаянс в Каспичан, следван от значително испанско участие в международен производител на цимент в Девня. Има хотели – собственост на испанци по Северното Черноморие, както и фирми, занимаващи се с възобновяеми енергийни източници. Едни от най-големите фирми, занимаващи се с недвижими имоти в морската ни столица, са испански.

 

Най-честите оплаквания на испански граждани, получени в почетното консулство на Кралството във Варна са злоупотреби на фирми при избирането на нов управител, при „крадене на фирма“, както и пререгистрации. Сигналите са били своевременно разгледани и отношенията – изгладени – допълни посланик Досев.

 

Ето и програмата на Дните на испанската култура и изкуство:

На 20 октомври (петък) от 13.00 ч. ще се проведе среща с испански студенти от Медицински университет Варна. От 19.00 ч. започва безплатният за варненци игрален филм „Кралицата на Испания“ в зала 2 на ФКЦ.

 

На 21 октомври от 16.00 ч. в зала „Европа“ на ФКЦ ще се играе  театралната постановка и концерт на ученици от 4 ЕГ, а от 17.00 ч. във Фоайето на Фестивалния комплекс ще се открие изложбата с отличени фотографии на конкурс „Съвременна Испания“. Тогава ще бъде и награждаването. От 19.00ч. е коктейлът за официалните лица и гости.

 

До 12 октомври варненци могат да участват в конкурса за фотография „Съвременна Испания“. По електронен път ще се изпращат авторски репортажни или художествени цветни снимки ( до 3 бр.) от пребиваването в Испания. Снимките трябва да са достатъчно качествени, за да бъдат разпечатани в размер А3/300dpi. Фотографиите трябва да са придружени с кратко описание на заснетото, две пълни имена и телефон за връзка на e-mail:

 

Dni-na-ispanskata-cultura@abv.bg

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна