IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
15:10 | 26 септември 2017
Обновен: 20:23 | 21 март 2024

Експерт: Малкото случаи на СПИН ни спасяват от бум на туберкулозата

Добра храна и хигиена, както и чист въздух гонят жълтата гостенка

По материала работи: Ставри Таргов
Експерт: Малкото случаи на СПИН ни спасяват от бум на туберкулозата

Малкото случаи на СПИН в България ни пазят от бум на туберкулозата. Това заяви в сутрешния блок на тв „Черно море“ управителят на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна доц. д-р Христо Ганчев. Поводът бе Седмицата на отворени врати в лечебното заведение, която ще продължи до петък включително.

 

Сега в Испания например, случаите на СПИН са много, затова има и много болни от туберкулозата. Обяснението е, че ХИВ инфекцията отслабва имунната защита и организмът става лесна плячка на жълтата гостенка, каза още доц. Ганчев.

 

Неговите съвети за предпазване от заболяването са добра храна и хигиена и чист въздух. Човек би следвало да се обърне към Тубдиспансера при загуба на апетит, слабеене, отпадналост, безсъние, кашлица с кръвенисти храчки и други. Лечението, което се прилага тук, е същото както във Франция и Германия.  

 

Доц. Ганчев призова за спасяването на специализираното лечебно заведение. Заради методиката на финансиране то се нуждае от 600 000 лв. годишно, за да оцелее. Жълтата гостенка не си е отишла, в момента от нея боледуват 25 на всеки 100 000 души, сочи статистиката.

 

Тубдиспансерът изпитва нужда от кадри, но засега успява да се справя с потока от пациенти. В момента работещите в него са получили заплатите си за август и аванс за септември, добави управителят.

Ставри Стефанов

 

Още по темата   "Щрихи от утрото" (26.09.2017) - Какво трябва да знаем за туберкулозата?

 

Коментари

Новини Варна