IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
17:55 | 26 септември 2017
Обновен: 19:30 | 17 април 2024

Отчитат значителен интерес към школите на ОДК

Приключи приемът на заявления, учебната година започва на 1 октомври

По материала работи: Слав Велев
МНОГО ОТ ДЕЦАТА порастват в нашите школи, почти нямаме текучество през годините, подчерта Монка Николова. Снимка Пламен Гутинов, архив

Значителен интерес към школите на Общинския детски комплекс се отчита за поредна година. Това съобщи директорът на центъра за подкрепа на личностното развитие Монка Николова в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“ с водещ Иван Барбов. Приемът на заявления вече е приключил, в момента те се обработват и се обявяват списъците с приетите деца, а учебната година започва на 1 октомври. „Всяка година приемаме само толкова деца, колкото завършват ОДК, тъй като работим с момчета и момичета от 5 до 18 години. Обикновено свободните места са не повече от 20, тъй като с предимство са тези, които вече са започнали обучение в школите и имат намерение да продължат.  А заявленията които се подават всяка година са над 2000“ – обяви Монка Николова. 


По традиция голям е интересът към школите, свързани с изкуството – рисувателна, балетна, театрална и т.н. Всяко дете може да кандидатства за най-много две направления, за да може да се концентрира върху своите дарби и интереси. За школите, за които има най-много подадени заявления, преподавателите организират кастинги или препитвания, за да могат да се ориентират за нивото на децата, които искат да бъдат записани и да отсеят най-добрите и талантливите сред тях. 


„ОДК е институция в образователната система с цялата нормативна уредба, която регламентира планова работа с децата. Апелирам към всички директори да ни приемат като естествен партньор на училищата. Ще се радвам успехите, които децата постигат при нас, да се популяризират и в клас. Школите ни имат много добри театрални, балетни и музикални представления, които могат да изнасят в актовите зали на училищата“ – отбеляза Монка Николова. 


През 2016-а децата от ОДК са участвали в 71 национални конкурса, на които са спечелили 70 първи, 61 втори и 36 трети награди. 19 са международните прояви, в които са се включили, а равносметката от тях е 24 първи, 15 втори и 14 трети награди. 


Новата учебна година в комплекса започва на 1 октомври. През 2018-а предстои отбелязването на 65-ата годишнина на организирана извънучилищна дейност във Варна и 25-ата годишнина от създаването на ОДК. Пикът на празничните прояви ще бъде през май и юни. „Ще направим и голям открит педагогически съвет. При нас срещата на поколенията е много ценна, тъй като имаме традиции“, подчерта Монка Николова. 


Директорът на ОДК разкри, че сред амбициите, които си е поставила занапред е да бъде създаден духов оркестър и школа по спортни танци. Като проблем пред дейността на комплекса Монка Николова изтъкна факта, че той не може да кандидатства по европроекти. „МОН трябва да има програма за ЦПРЛ. Поставила съм въпроса пред министър Вълчев. Надявам се това да се случи, за да можем и ние да кандидатстваме по европроекти, което от една страна е добре, защото ще получаваме допълнително финансиране, а от друга – е важно при атестацията на преподавателите“ – поясни тя. 


Финансирането на ОДК от държавния бюджет е на база брой деца в общината и е достатъчен, за да покрие заплатите на персонала. За издръжка на дейността се разчита на дофинансиране от община Варна. Обучението на децата е безплатно. Единственото нещо, което родителите заплащат са разходите за пътуванията за конкурси и други изяви. 


Полина Петрова
 

Целия разговор в студиото на сутрешния блок на ТВ Черно море, вижте тук:

"Щрихи от утрото" (20.09.2017) - В кои направления ще се развива младото творческо поколение на Варна през учебната 2017/2018 г.?

 

 

Коментари

Новини Варна