IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новина на деня
08:00 | 26 септември 2017
Обновен: 04:49 | 14 април 2024

За малко от година жълтата гостенка споходи нови 74 души

Тубдиспансерът обявява Седмица на отворените врати

По материала работи: Пламен Янков
Доц. Христо Ганчев. Снимка авторът

74 души се разболяха от туберкулоза от началото на годината. Броят на споходените от жълтата гостенка никак не е малък с оглед на това, че живеем в XXI век, съобщи управителят на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна доц. д-р Христо Ганчев. 14 от болните се лекуват в момента в стационара на Тубдиспансера.

 

Туберкулозата атакува най-често белите дробове. При извънбелодробните форми мишена са най-вече периферните лимфни възли. Данните сочат още, че най-често боледуват хората във възрастовите групи 35 – 39 г. и 45 - 49 г. Разпределението на пациентите според социалната им принадлежност показва, че по-голямата част от тях са безработни, следвани от групата на хората в пенсионна възраст.

 

През последните години има тенденция към зачестяване на тежки форми на белодробна туберкулоза, открити късно, с каверни и масивно бацилоотделяне. Нараства и броят на пациентите с мултирезистентна форма на туберкулоза.

 

Самото заболяване е хронична бактериална инфекция, която атакува при отслабена имунна система. То засяга различни органи и системи – най-често белите дробове, и има неблагоприятен изход. Причинителят (туберкулозен микобактерий) прониква в организма по въздушно-капков път и през дихателните пътища достига до белодробния паренхим. В част от случаите инфекцията се разпространява по кръвен път и засяга различни органи, като менинги, кости, стави и генитоуринарен тракт. Основен източник на заразата са болните с белодробна форма на туберкулоза, които отделят причинителя при кихане и кашляне.

 

Най-сигурният и ефективен начин за предпазване от туберкулоза е БЦЖ ваксинацията. Ваксината се прилага вътрекожно от владеещ тази техника медицински персонал. До края на 2-месечна възраст тя се поставя без предварителна проверка на туберкулиновата чувствителност с пробата на манту. След това ваксината се инжектира само на хора с отрицателна реакция към пробата на манту.

 

Първичната имунизация на бебетата с една доза (0,1 мл) се прави на 48-ия час след раждането. Проверка за постваксинален белег на лявото рамо се извършва на 7-месечна възраст на детето. Реимунизация се прави на 7 г. (I клас), 11 г. (V клас) и на 17 г. (X клас) след отрицателна проба манту.

 

СБАЛПФЗ във Варна прави Седмица на отворените врати от днес до петък включително, каза още доц. Ганчев. Прегледи и записвания няма да има само в сряда. През останалите дни всеки желаещ  ще бъде прегледан безплатно за туберкулоза. За това не е необходимо направление от общопрактикуващия лекар.

 

Инициативата за безплатните прегледи е на МЗ по програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 

По време на Дните на отворени врати на всеки желаещ се предлага скрининг чрез анкета и консултация с лекар. При съмнение за заболяването се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна