IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
11:19 | 10 октомври 2017
Обновен: 11:08 | 8 май 2024

Още една къщичка за книги поставиха във Варна

Приятната тенденция се разраства, местата за четене чакат читатели и дарители

По материала работи: Юлиян Атанасов
Още една къщичка за книги поставиха във Варна

Една от най-приятните модни тенденции в последните няколко години набира все по-голяма популярност във Варна – поставянето на къщички за четене на открито. След като от читалище „Просвета 1927”  в Аспарухово (в парка, на алеята до детския кът) инициираха и поставиха две симпатични къщички още преди няколко години, в район „Владислав Варненчик“ последваха примера им. "Вземи, остави, прочети, предай нататък!" Това е призивът на Ели (Манова) и Лили (Зарчева), които заедно с Детски кът Варна поставиха нова къщичка за книги в Морската градина. Тя е изработена от дърво, специално по тяхна поръчка, и вече е монтирана между езерото и люлките в Детския кът.  Всеки може да подслони любимо четиво, за да бъде прочетено от колкото се може повече хора. Или да дари книжките, които е купувал някога за вече порасналите си деца. Или просто да вземе оставена в горската "библиотека" книга и да я върне след като я прочете.

 

В къщичката вече има книжки за малки и големи. За децата, които идват тук да играят, но и за майките им. А също и за бабите и дядовците, дошли да се разходят в Морската. В различни квартални градинки дори се появиха метални, вместо дървени къщички. Находчиви родители са превърнали малък вече непотребен хладилник в къща за книги с идеята, че новия дом на четивата ще е по-устойчив във влажно и студено време. В къщичките може да бъде открита разнообразна литература за всяка възраст. Всеки може да вземе и прочете книжка и после да я върне или да остави друга по избор.

Коментари

Новини Варна