IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
15:27 | 11 октомври 2017
Обновен: 20:20 | 21 март 2024

Кой изгони клиентите от зеленчуковите борси на дребно?

Големите хипермаркети или некоректното теглене на стоката

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

ЕЛИ МАРИНОВА

Сезонът на туршиите е открит. За тези нашенци, които все още консервират зимнина, сега е моментът да си купят зарзават, за да го приготвят в буркани, бутилки, бидони, каци, бурета. Както всяка есен, варненци масово пазаруват есенни зеленчуци и плодове за туршии и вино. Прави впечатление обаче, че на сергиите пред зеленчуковите борси е вяло. Почти няма клиенти, няма живот, клаксони, преминаващи хора с чували и касети, пълни със стока. Търговка обяснява, че причината е в откровените лъжи на колегите и по отношение на кантарите и теглилките. Не било новост, в сезона на туршиите да се лъже по-масово от друг път, но „като тази година измами“ дамата не е виждала. Тя е в бизнеса от години, но се е принудила да премине към търговия с бидони и бурета, защото заради некоректното отношение на търговци и лошата слава, клиентите са „избягали“. „Ще ви дам пример – споделя жената. Купувам българската камба на 1 лв. за килограм на едро от производител. Трябва да я пусна на цена от 1.20 за килограм, за да имам печалба. Но колегите, които мамят с кантарите я пускат за 1 лв. като разчитат да си „избият“ печалба от неточно теглене на стоката. Т. е. те лъжат директно клиента, като го заблуждават, че си взема по-евтин продукт. Когато пазаруват в малки количества, не се усеща. Но за по-големи количества хората вече се досещат и  много често ме молят да им претегля закупена от друг търговец стока. Оказва се, че са измамени“ – допълва продавачката.

 

На въпрос – как точно става измамата в теглото, търговци изразяват съмнение, че се поставя устройство под кантара, който е подготвен да измери стоката с грамове отгоре. Приспособлението можело да се управлява с дистанционно, което обикновено стояло в джоба на продавача. От инспекцията редовно проверяват и глобяват некоректните търговци на дребно, но те предпочитали да си платят наложеното наказание и пак да продължат с измамите. Разбира се, обвинения не могат да бъдат отправени към никого, без конкретни доказателства. А нашите „информатори“ предпочитат да си спестят бъдещи проблеми и разправии с колеги.

 

Докато разговарям с търговката, идва възрастен човек, измамен с теглилките в края на лятото. Затова тази есен си купил гроздето за вино от производител на село. Минава и мъж, който живее наблизо и споделя, че е станал жертва на крупна измама. Заедно с трима негови приятели решили да си купят 600 кг грозде за вино от продавачи на сергиите пред Зеленчуковата борса, защото така им давали по-добра цена. След като купили гроздето и започнали да го делят, непосредствено преди да го смелят за вино, претеглили ¼ за единия приятел, после частта за втория, след това - за третия и се оказало, че за четвъртия няма грозде. Т.е. четиримата общо били измамени със 150 кг. грозде. Човекът нямаше думи с които да изрази възмущението си и се зарече повече да не купува плодове от това място, а да търси производител.

 

Търговци на дребно от своя страна роптаят, че ниските цени в големите супермаркети са им „дръпнали“ редовните клиенти. Притеснява ги и обстоятелството, че от година на година все по-малко хора консервират храна за зимата заради наличието на пресни плодове и зеленчуци в магазинната мрежа през цялата година.

 

На най-големия варненски пазар – Колхозния, всичко си е по старому. Общото завишение на цените на някои зеленчуци и плодове не се е отразило на потока от клиенти. Там законите, контролът и редът са очевидно на висота, защото не попаднахме на сигнали за нередности.

==

==

Камбите и карфиолът във Варна са по-скъпи тази есен

 

Репортер на Медийна група „Черно море“ обиколи варненските пазари и борси за зеленчуци, за да направи справка и да съпостави цените им с миналогодишните в „сезона на консервите“. Анализите разкриха, че има леко завишение на цените на есенните зеленчуци спрямо миналата година. Най-голям е ръста в цената на карфиола, който върви на дребно във Варна по 3-4 лв. за килограм. За последните две седмици движението на цената му е било лавинообразно, споделят търговци. По-скъпи от миналата година са и камбите, които се продават по около 2,20-2,40 лева за кг.на дребно. Въпреки поскъпването търговията на Централния пазар върви, защото хората, които ще правят туршии купуват масово зеленчуци за консервиране. Още е рано за зеле – споделят търговците. Тепърва предстои да излезе на пазара българското зеле. Времето на купчините зелки и суматохата около тях по пазарите ще дойде след около две седмици.

 

Дефицитът на качествени български зеленчуци си казва думата и това се отразява върху цените на доматите, пипера и краставиците, които това лято заковаха високи нива и във Варна. Дори от следващата година вътрешното производство да нараства, това няма да стопира поскъпването на основните зеленчуци, твърдят анализатори. Напротив, в следващите години се очаква да има известно покачване на цените, се посочва в анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).Тенденцията ще се изрази най-силно при доматите за прясна консумация, където цените на дребно средногодишно за периода 2018-2022 г. ще се движат в рамките на 2,6-2,8 лв./кг. За сравнение – в периода 2013-2017 г. са били 2,45 лв./кг. При пипера търговията на дребно ще надхвърли 2,10 лв. за кг, при 1,90 лв. до 2017 г.

 

Тази година краставиците в морската столица поскъпнаха неочаквано до близо 3 лева за килограм, но според прогнозите от следващата година ще върнат предишните си нива, като средногодишните стойности ще се ориентират към 2,10-2,20 лв., каквито наблюдавахме през 2014 и 2015 г. Дисбалансите в търговията са огромни, като при доматите през 2016 г. са внесени почти 66 хил.т., а са изнесени около 5 хил.т. При пипера са внесени 26 хил.т, а са изнесени 2 хил.т.

 

Според икономистите от центъра в следващите години се очаква задържане на вноса и износа при домати и пипер.

 

Основание за това дава очакванията за лек ръст на вътрешното производство, което да задоволи и повишеното потребление на пресни зеленчуци. Не е ясно обаче доколко отчитаното увеличение на вноса в последните години се дължи на нов внос или на изсветляване на количествата, които са внасяни и преди. Вносът на домати и пипер в страната в последните 2 години е на едни от най-високите си равнища, като по-нататъшното увеличение може да стане с паралелно увеличение на износа, както и с по-голямо от очакваното повишение в търсенето за преработка.

 

Голяма част от потреблението на зеленчуци във Варна не минава през търговските вериги заради високия процент семейни градини в областта

 

и други форми на търговия на дребно, което подтиква търговските вериги в търсене на варианти за интегриране на местното зеленчукопроизводство към техните канали за реализация. В България и в частност – във Варна хоризонталната форма на коопериране трудно ще започне да работи заради разпокъсаността, маломерността на стопанствата и техният дефицит от суровини. Специалистите са на мнение, че при подпомагане на преработвателни предприятия от страна на държавата, трябва да се търси ефектът върху земеделските производители и потребителите и да се стимулира не само създаването на собствени насаждения, но и интегрирането на други производители за съвместна дейност.

 

Четете още: Район „Младост“ чества празника си

Коментари

Новини Варна