IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
11:00 | 13 октомври 2017
Обновен: 20:19 | 21 март 2024

53-годишен варненец живее нов живот без хъркане след успешна интервенция

Мъжът е част от близо 240-те граждани на Варна, които успешно преминаха през съвместната програма на Община Варна и болница „Света Анна“ за изследване на риска от обструктивна сънна апнея

По материала работи: Пламен Янков
53-годишен варненец живее нов живот без хъркане след успешна интервенция

Бодър, с повишена концентрация и в перфектна кондиция. Така определя себе си 53-годишният Димитър Димитров от Варна, броени дни след като хъркането е останало в миналото му след успешна радиохирургична интервенция, извършена в отделението по Уши, нос, гърло в университетската МБАЛ „Света Анна – Варна“.

 

Мъжът е част от близо 240-те граждани на Варна, които успешно преминаха през съвместната програма на Община Варна и болница „Света Анна“ за изследване на риска от обструктивна сънна апнея (ОСА), стартирала в началото на лятото.


Екипът на д-р Гален Шиваров в отделението по отоларингология установява, след рино и фарингометрия, най-тежки форми на обструкция при Димитър – както на ниво гърло, така и на ниво нос. Следва радиохирургична интервенция и възстановяване. Седмица след операцията 53-годишният мъж е с оптимални показатели, а хъркането е изчезнало изцяло.

 

„Все едно живея нов живот. От години имам този проблем с хъркането. Чел съм много по темата, тъй като съм наясно, че хъркането е само върхът на айсберга, а рисковете от тези паузи в дишането са много по-сериозни. Още не мога да се нарадвам, че радиохирургичната операция беше толкова лека, възстановяването – бързо и аз вече съм нов човек. Наспивам се вечер. Сутрин съм бодър и работоспособен. Близките ми вкъщи също са по-щастливи и усмихнати“, разказва Димитров и не крие, че агитира свои приятели със същия проблем да се включат в програмата за безплатно изследване на ОСА.


Програмата е в действие до края на ноември 2017 г. От фиксирания капацитет 300 души, са останали 60 безплатни изследвания. От тях могат да се възползват живеещите на територията на Варна и прилежащите населени места – Казашко, Каменар, Тополи, Звездица и Константиново, които имат симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън.


Диагностичното изследване за риска от ОСА не е платено от НЗОК, извън програмата на Община Варна и МБАЛ „Света Анна – Варна“. Хъркането не е безопасно, припомнят специалистите от отделението по УНГ в МБАЛ „Света Анна – Варна“.

 

Програмата за безплатно изследване на Община Варна и МБАЛ „Света Анна – Варна“ и прилагането на радиохирургия при лечение на ОСА получи адмирациите на XII-ия Национален конгрес по оториноларингология, който се проведе преди дни.

 

През 2016 г. са изследвани 400 души със симптоми на хъркане и апноични паузи по време на сън. 68 на сто от тях са се оказали рискови, като при 79 специалистите установили критични състояния, а при 193 – сериозна патология.

Коментари

Новини Варна