И новите кадровици на Темида избраха Георги Чолаков за шеф на ВАС
Публикувана: 19 Oct 2017 | 12:18

Георги Чолаков беше изслушан от новия състав на Висшия съдебен съвет, отговори на зададените му въпроси и беше повторно предложен на президента за председател на Върховния административен съд. Той беше подкрепен от 20 членове на съвета, а четирима не го подкрепиха.

 

Президентът Румен Радев върна процедурата за назначаване на Чолаков, избран от стария ВСС в края на мандата му. Новите членове решиха, че няма да провеждат нова процедура за избор, а само ще изслушат и прегласуват отново избрания кандидат.

 

 

Георги Чолаков бе избран за председател на Върховния административен съд от предходния ВСС на 11 септември. Тогава той получи 20 от общо 25-те гласа.

 

 

Старият ВСС даде одобрението си за Чолаков по-малко от месец преди да изтече мандатът му и макар че всички категорично заявиха, че решенията му са легитимни, президентът отмени избора. Мотивите на държавния глава бяха, че председателят на ВАС трябва да е избран от новия състав на ВСС, встъпил в длъжност в началото на този месец.

 

Чолаков има над 25 години общ юридически стаж, от които над 10 години като съдия. Постъпва в съдебната система през 1992 г. като стажант-съдия в окръжния съд в Сливен, а от 20 юли 92-ра е съдия в Районен съд - Котел, който оглавява по-късно. В периода 1993 г. - 1995 г. е председател на районния съд Сливен, след което работи като адвокат. От 2007 г. е съдия, а впоследствие става заместник-председател на административния съд в града. След това за три години е нотариус.

 

От 1 юли 2013 г. е председател на Второ отделение във ВАС.

 

dariknews.bg

 

Четете още:   

Коментари ( 0 )