IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
07:30 | 20 октомври 2017
Обновен: 20:18 | 21 март 2024

Есенен пик на бебета в АГ

Интервю с шефа на варненската АГ болница проф. д-р Емил Ковачев

По материала работи: Пламен Янков
Есенен пик на бебета в АГ

Добрата новина за 21-о повече родени бебета във варненската АГ болница донесе изпълнителният директор на СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов” – Варна, проф. д-р Емил Ковачев навръх празника на българските лекари и ден на техния закрилник св. Иван  Рилски. Той побърза да направи уточнение, че за известно увеличение можем за говорим, но едва ли за бум на раждаемост. И все пак този факт е повод за радост и предизвика няколко въпроса.

 

- Да ви е честит празникът, проф. Ковачев! Здрави и спокойни да сте и Вие, и всичките ви колеги. Имате хубава новина. Можем ли да говорим за бум на раждаемост или по-скоро за щастливо стечение на обстоятелствата?

- Благодаря и за пожеланието, и за поканата! Родените до 18 октомври 2017 г. за нашата болница „Проф. д-р Стаматов“ са 1772 деца, т. е с 21-о деца повече в сравнение с миналогодишния период. Миналата година до тази дата са били 1751 деца. В началото на месец септември имахме с 68 бебета по-малко в сравнение със същия период на 2016-а. Да, наблюдава се известно увеличаване на раждаемостта през септември и до тази дата на октомври. Но за крайни изводи и статистики трябва да  изчакаме януари 2018 г. Това са временни тенденции, които нямат много логични обяснения.

 

- Запазва ли се тенденцията към увеличаване на възрастта на родилките?

- Да. Все повече жени решават да родят първото си дете след 35 години, а това крие доста здравни рискове. Не само от гледна точка на изява на някои заболявания, но и заради увеличаване на процента на стерилитет и някои други типични акушерски усложнения. Това се обяснява най-вече с временните социално- икономически условия, урбанизацията, професионалната реализация и след това, на втори план – реализацията на репродуктивните планове.

 

- Вече има изследвания от типа на биохимичен скрининг и амниоцентеза, които се препоръчват да бъдат направени от бременни над 35 години.  По ваши наблюдения жените правят ли си тези изследвания масово?

- Това са важни изследвания за пренатална диагностика, но амниоцентезата е  инвазивно изследване. В последните години наистина има по-модерни изследвания като това на феталната ДНК в майчина кръв. Това са типични биохимични тестове, които са с огромен процент достоверност – 98-99% на базата на ДНК технологията, и  те са неинвазивни – взема се венозна кръв.

 

- Обаче са скъпи.

- Да. Все още в България, за жалост, са скъпи, но цената им постепенно  спада, като в някои европейски страни това се поема от Здравната каса. У нас тези тестове не се поемат от НЗОК, като препоръката е след 38 години да се правят, дори и без да се установи вродена аномалия, да се правят профилактично.

 

- Прави впечатление, че през последните години все повече жени предпочитат да родят с цезарево сечение, без това да е наложително по медицински причини. Вярно ли е и защо според Вас?

- Продължава тази тревожна тенденция, защото прекомерният цезаризъм е явление,  характерно не само за България, но и за някои други страни. Това крие някои други рискове. Веднъж при раждане със секцио цезареа обикновено последващото раждане е пак със секцио. Това невинаги е така, но си е една коремна операция, която крие рискове.  Ролята и позицията на всеки акушер-гинеколог е да поощрява и акцентира предимствата на  нормалните раждания.

 

- Страх ли е основната причина?

- Не само. Но съществуват методи за обезболяване при нормалното раждане – епидуралната аналгезия, които се прилагат и при нас, и във всички модерни болници.

 

- Има ли дата, която родилките все пак избягват за раждане със секцио, като например 29 февруари във високосна година?

- Има, да. Има и други дати по различни нумерологични зодиакални причини. Но по-важното е родилката да има пълно доверие на своя лекуващ гинеколог. Той да определи най-адекватната дата за нейното раждане.

 

- Как стои въпросът със здравно неосигурените пациентки, които почукват на вратата на родилния дом точно преди раждането и трябва все пак да родят някъде?

- Да, това е другият сериозен проблем. Броят на здравно неосигурените лица в България не е малък. Не само за раждания, но и за други здравни проблеми. Така или иначе те си раждат. Досега никой не е върнат. Но това натоварва и болниците, и държавата.

 

- Има ли тризнаци, родени през тази година?

- Тази година не, но миналата година имахме три 3-плодни двойки и 47 двуплодни. За тази година имаме 57 двуплодни бременности, завършили с успешно раждане. Най-малкото бебе, което е живо родено и изписано здраво, е 750 грама. Най-голямото бебе (по данни до 18 октомври) е 5,200 кг.

 

- АГ болница приема пациентки от цяла Североизточна България. Вие наблюдавате и случаите на патологии при бременността. Според вас стресът, бедността или нездравословният начин на живот са причина това да се случва?

- Да, АГ болница е регионалният център за Североизточна България. При нас е и специализираното неонатологично отделение с трето ниво на компетентност. Всички проблемни деца, родени в Североизточна България, особено с по-сериозни здравни проблеми, идват при нас. От гледна точна на изявата на някои екстрагенитални заболявания голямо значение има възрастта, в която е бременната жена. Затова е важно да не се отлагат  репродуктивните планове за по-напреднала възраст. Някои типични заболявания – сърдечносъдови, диабет и други социалнозначими заболявания започват в по-голям процент на изява. Процентът на спонтанните аборти, преждевременните раждания също скача след 35 години. Така или иначе обаче стресът, непълноценното хранене, повишеният процент на сексуално трансмисивните инфекции и заболявания, хроничните злоупотреби с алкохол и тютюнопушенето, както и други вредни фактори водят до повишен процент на спонтанни аборти и преждевременни раждания.

 

- Ако бяхте жена родилка, какво щяхте да изберете – екип, определен лекар, на когото да се доверите, или случайността на съдбата?

- Сложен  и многостранен въпрос. Зависи в каква здравна система се намирам. Работил съм в Израел една година като гинеколог преди 13 години. Условията също не са за подценяване. Но най-важното е родилката да има доверие на своя гинеколог. Ако тя има несигурности, стресови ситуации, тази жена как ще ражда спокойна? При нормалното раждане трябва да се съдейства, да има нужната колаборация между акушерката, гинеколога и родилката. Така че апелът е родилката да вярва в своя гинеколог. Мисля, че е  изборът на всяка жена строго индивидуален.

 

 

Родените бебета до 18 октомври (празникът на българския лекар) 2016 година са били 1751, като за същия период на тази, 2017-а, те са 1772.

 

Запазва се най-ниският праг на възрастта на родилките – 14-годишни, и за двете години.*

 

Най-възрастната жена, станала майка през 2016 г., е 47-годишна, като тази година  тя е на 50 години.

 

Най-малкото бебе, родено през 2016 г., е Теодор – 650 г, а през 2017 г. – Петър – 750 г. Той е роден през януари и вече е изписан жив и здрав у дома.

 

През миналата година рекордьор по тегло е 5-килограмово бебе. Орлин, роден тази година, обаче счупи тази граница с внушителните 5200 грама.

 

В момента в интензивното отделение на СБАГАЛ (НИС) има 22 бебета. През НИС – интензивен неонатологичен сектор, за 2017 г. са преминали 254 недоносени бебета.

 

*Данните за 2017 г. са до 18 октомври.

 

ЕЛИ МАРИНОВА

Коментари

Новини Варна