IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
10:37 | 21 октомври 2017
Обновен: 20:19 | 21 март 2024

Преглеждат безплатно в Онкоболницата във Варна

Скринингът ще се проведе между 15 до 30 ноември

По материала работи: Ставри Таргов
Преглеждат безплатно в Онкоболницата във Варна

Безплатни профилактични прегледи в три направления, в които се наблюдава трайна тенденция на нарастване на заболеваемостта, обявява в дните между 15 и 30 ноември ръководството на „Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“.

 

Ноември е обявен ва Месец за борба с рака на простатата. Затова това ще е и едно от направленията, в които ще има допълнителни прегледи.

 

Всяка година около 650 000 мъже в света чуват диагнозата рак на простатата, в Европа – 190 000, а в България – 3500. Заболяването се счита за коварно, защото симптомите не се различават от симптомите на заболяванията на долните пикочни пътища. Те почти напълно се припокриват с признаците на доброкачествено увеличаване на простата.

 

Симптоми са нощното ставане за уриниране, чувството за неизпразване на пикочния мехур, изтъняването на пикочната струя, а оттам и остатъчната урина, която се задържа в мехура. На по-късен етап – наличието на кръв в урината, но това показва вече развитие на процеса.
    

 

Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-ефективно е лечението, смятат специалистите по урология на СБАЛОЗ – Варна. При наличието на симптоматика пациентите трябва задължително да посетят лекар, а не да се самолекуват.
    

 

Въпреки сериозните кампании за превенция и профилактика на рака на млечната жлеза той продължава да бъде сред водещите диагнози и на първо място сред жените. Ежегодният ръст при него е около 13 процента. Според статистиката на болницата средногодишно новооткритите случаи само на рак на гърдата за Варна са около 250.
    

 

Благодарение на профилактичните програми, каквато СБАЛОЗ – Варна провежда традиционно всяка година, новооткритите случаи са в по-ранна фаза, което увеличава шансовете за преживяемост на пациентките. Затова и тази диагноза влиза в ноемврийската профилактична програма на здравното заведение. Единственият сигурен начин да се избегнат тежките последствия от болестта е да се правят редовни профилактични прегледи.

 

Редовните профилактични прегледи са единственият начин да се открие навреме и ракът на маточната шийка. СБАЛОЗ – Варна от години провежда безплатни профилактични прегледи в това направление и диагнозата е включена и в тазгодишната програма. Целта е ранното откриване на заболяването, тъй като все още най-често срещани са пациентките в трети и четвърти стадий.
    

 

За да се избегнат по-тежките последици от болестта, е важно жените минимум веднъж годишно да правят гинекологичен преглед и цитонамазка, за да са сигурни, че са здрави.    

 

Всяко кървене извън месечния цикъл, особено контактното кървене – след полов акт, при промивка или др. трябва да заостри вниманието и  жената трябва да се прегледа.

 

По-обилното течение, особено ако е кърваво, също е сигнал, че имаме сериозен проблем. Към задължителните сигнали, че жената трябва да посети гинеколог можем да добавим подуването и болките в корема, обясняват АГ-специалистите на болницата.
    

 

Записването на пациенти за допълнителните прегледи в периода 15-30 ноември се извършва на регистратурата на СБАЛОЗ – Варна на бул. „Цар Освободител“ 100 и на телефон 052/975-840.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна