IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Общество
15:06 | 14 ноември 2017
Обновен: 20:00 | 4 април 2024

Липсата на майчина кърма виновна за диабета при децата

Това заяви в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Магдалена Петрова заместник-председателят на Асоциацията на болните от диабет Калина Цачева

По материала работи: Ставри Таргов
Липсата на майчина кърма виновна за диабета при децата

Над 500 000 души у нас са с диабет. Тревожното е, че възрастта на засегнатите се понижава и все повече деца се разболяват. Учените смятат, че основната причина за това е липсата на майчина кърма. Това заяви в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Магдалена Петрова заместник-председателят на Асоциацията на болните от диабет Калина Цачева. Поводът бе Световният ден за борба с диабета 14 ноември.

 

Тя разкри, че съвсем наскоро е видяла с очите бебе на 2 месеца с диабет. Затова в световен мащаб е подета голяма кампания за насърчаване на кърменето. Правилното и природосъобразно хранене също е от изключителна важност. Много е полезна консумацията на плодове, зеленчуци и ядки, посочи Цачева.

 

Стресът е на първо място като рисков фактор за отключване на диабет, каза още тя. Липсата на движение – също. Човек трябва да прави поне по 1 000 крачки на ден, да тича, да плува и въобще да проявява физическа активност.

 

Грижата за здравето трябва да стане семейна политика. Още в училищата децата следва да получават отрано знания за грижата за тялото, смята Калина Цачева.   

Ставри Стефанов

 

Още по темата     "Щрихи от утрото" (14.11.2017) - Как се живее с диабет днес в България?

 

Коментари

Новини Варна