IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
15:03 | 16 ноември 2017
Обновен: 04:01 | 14 април 2024

Студенти мерят сили в уникално състезание по медиация във Варна

Още преди дипломирането си те се оказаха добре запознати как мирно да решават спорове

По материала работи: Борис Проданов
ЕКСПЕРТЪТ СЕВДАЛИНА АЛЕКСАНДРОВА по време на обучението на студентите в състезанието по медиация.

Студентски форум и състезание по медиация приема Варна. Проявата е уникална не само за страната, а и за целия Европейски съюз. В самото състезание по медиация се срещат отбори от адвокат и клиент, които се изправят срещу друг тим, за да получат максимално добър резултат за себе си от преговорите и същевременно да се договарят по начин, който е изгоден и за двете страни. Решение, което се харесва от всички страни. Медиаторите помагат, като водят към творчески решения, от които и двете страни да са доволни. Без да дават предложения наготово и да се месят в решението.

КАТО ВСЯКА ДРУГА ЮРИДИЧЕСКА ПРОЦЕДУРА медиацията си има своите тънкости.

 

Състезанието е в 2 кръга, като в последния тур

ще бъдат избрани 6-има финалисти, информират организаторите. 3-ма медиатори и 3 екипа адвокат - клиент – съответно на първо, второ и трето място. Най-добрите ще бъдат определени утре. В надпреварата участват близо 20 отбора (с над 60 студенти) от големите вузове в страната: Софийски университет, Нов български университет, Великотърновски университет, Пловдивски университет, Медицински университет – Варна, Технически университет – Варна, Варненски свободен университет, Икономически университет – Варна, Русенски университет.

 

Присъстват студенти от разнообразни специалности,

не само в сферата на юридическите науки: „Право“, „Публична администрация“,“Бизнес информационни технологии“, „Информатика и компютърни науки“, „Международен бизнес“, „Мениджмънт“, „Международни отношения“, „Здравен мениджмънт“, „Социален мениджмънт“ и др.

Причината това да е възможно е, че медиацията ползва хората от всички професии – всеки добър професионалист – юрист, мениджър, експерт, който работи с хора, е отлично подготвен за работата си, когато умее да се справя с възникващи конфликти.

„Първо провеждаме основно обучение за самата медиация, но те така или иначе са добре подготвени. Независимо, че са от най-различни специалности. Състезанието е по зададени казуси, ролите са разделени – на медиатори, на спорещи страни и на адвокати. И всеки трябва да постигне целите си. Участниците вече представиха част от тематиката, на която показаха сериозни умения“, похвали инициативата експертът Севдалина Александрова от Центъра за решаване на спорове.

ПОДГОТОВКАТА НЕ Е ПО-МАЛКО важна от самия процес на решаване на спорове.

 

Проявата се организира

от Центъра за разрешаване на спорове като част от инициативите за популяризиране на медиацията. Това е живо преживяване на един интересен и изключително ефективен начин за разрешаване на реални житейски спорове. Медиацията е лесна логическа система за решаване на проблем. Тъй като участниците ще получат специална подготовка за състезанието – както материали, с които да се готвят, така и обучение преди проявата, те ще се сдобият с практически техники и система за разрешаване на конфликти, която ще могат да прилагат  и в професията си, и в живота си. Освен това ще могат да изпитат и да покажат преговорните си умения и творчески умения за излизане от един конфликт по печеливш за двете страни начин.

 

Действително, още преди началото на надпреварата

студентите демонстрираха по прекрасен начин различните фази на медиацията. Наученото на теория се оказа напълно усвоено в практическите занятия, които първоначално бяха под формата на занимателни театрални сценки. Дори незапознатият зрител можеше да разбере ролята на медиатора в различни ситуации и съпорта на адвокати при „мирното“ решаване на съдебните спорове. И всичко това гарнирано с много хумор.

 

Осигурени са и специални награди,

включително безплатно обучение по медиация за спечелилите първите места. Награждаването на финалистите утре ще бъде съчетано с голямо събитие – Денят на медиацията на 17 ноември, което се отбелязва във Варна за втора поредна година. То се организира с участието на Центъра за медиация при Варненския окръжен и Районен съд и Института по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове.

НЯКОЛКО РАЗЛИЧНИ ПОГЛЕДА върху медиацията. И това е само началото.

 

Денят на медиацията във Варна

е събитие с голям обществен отзвук. Миналата година то събра над 150 души, сред които ръководителите на всички институции – Общински съвет, областен управител, Агенция за малки и средни предприятия, търговски камари, ректори на университети, директорът на Инспектората по образованието, както и много съдии, адвокати и медиатори, както и много медии.

 

Самите студенти са ентусиазирани

на тема медиация. „По този начин се спестяват и средства, и нерви. А споровете се решават бързо. В живота често се налага медиация. Разбрах от наши преподаватели за инициативата. Способът е много интересен, предимството е икономията на процесуално време, което е идеално от гледна точка на клиентите“, каза Нина Иванова от Велико Търново.

Те се надяват все повече хора да се убедят в предимството на медиацията.

„Още не съм се сблъсквал с процедурата като участник, но съм бил свидетел и знам как хората намират чрез медиацията стабилни решения. Иначе се влачим по съдилищата с години, а накрая не сме и доволни. Това е съвременен и прогресивен начин в съдебните спорове и най-вече – за решаване на отношенията между хората“, добави и Георги Раданов от Софийския университет.

 

Борис Проданов

 

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Още по темата: Медиация помирява страните в 1/3 от разгледаните дела

Коментари

Новини Варна