IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
10:51 | 17 ноември 2017
Обновен: 05:42 | 9 април 2024

Ученици и граждани влизат в Административния съд във Варна

Целта на Деня на отворените врати е запознаване с работата и функциите на съдебните служби, със съдебните процедури и със спецификата на работата на магистратите и служителите

По материала работи: Пламен Янков
Ученици и граждани влизат в Административния съд във Варна

На 21 ноември в Административен съд - Варна ще се проведе за десети пореден път инициативата „Ден на отворените врати”, която е с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съда. И тази година се дава възможност на гражданите да посетят съда от 9.00 до 16.30 ч., ул. „Никола Вапцаров“ 3 А и да се запознаят с работата и функциите на съдебните служби, със съдебните процедури и със спецификата на работата на магистратите и служителите. 

 

На събитието са поканени ученици и преподаватели от Варненска търговска гимназия "Г. С. Раковски”, с които съдът работи за втора учебна година по Образователна програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”; от СУ „Димчо Дебелянов“, както и студенти от ВИНС. 

 

Програмата включва среща на студентите от 10.30 ч. с ръководството на съда и запознаването им с историята, функциите и задачите на административния съд. Ще бъде представен и начина за разпределяне на постъпилите в съда дела.

 

От 13.30 ч. в зала 1 на съда учениците от ВТГ „Г. С. Раковски“ ще представят открит урок – разиграване на съдебен процес. Прокурор, вещо лице, адвокат, юрисконсулти от Митница – Варна и от дирекция ОДОП при ЦУ на НАП – Варна ще разяснят на участниците в симулативния учебен процес, каква е спецификата на тяхната работа, какви са предизвикателствата пред тях и каква е ролята им в съдебните процеси. Целта ни, при подготовката и реализацията на този симулативен съдебен процес, е повишаване на откритостта и доверието към институциите през призмата на правните професии, чрез запознаване на подрастващите с работата им. 

 

Черно море

Коментари

Новини Варна