IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
12:04 | 20 ноември 2017
Обновен: 00:34 | 25 април 2024

Морското училище излезе на космическия пазар

Наема и експерти по киберсигурност, които ще обучават докторанти

По материала работи: Борис Проданов
Кап. І ранг проф. д-р Калин Калинов и кап. ІІ ранг доц. д-р Мирослав Цветков (вдясно). Снимка Пламен Гутинов

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ сключи договор с Европейската космическа агенция за обмен на спътникова и радиолокационна информация със сателитите Sentinel-1, част от програмата на ЕКА "Коперник Земя". Реално това е излизане на Морското училище на европейския космически пазар, беше подчертано на пресконференция на преподавателите кап. І ранг проф. д-р Калин Калинов и кап. ІІ ранг доц. д-р Мирослав Цветков.

 

Така ще се следи надводната обстановка отвъд бреговите системи и ще се контролира трафика по море. Възможностите на този обмен на информация отварят перспективи към следене на нефтени разливи, на различни бедствия и на бежанския поток. Договорът с ЕКА позволява ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и Варна да станат своебразен регионален космически хъб в бъдеще.

 

Друго сериозно направление, по което се работи отскоро в Морско училище, е киберсигурността. В момента се разработва мрежа от консултанти, която ще позволи обучението на докторанти. Допълнително ще се наблегне на курсове по темата, която е твърде актуална. Преподавателите изтъкнаха, че капацитетът на нашите специалисти е изключително голям.

 

Освен областта на космическите технологии и киберсигурността във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ залагат на виртуалната реалност и класическите дисциплини – корабостроене, корабоводене, стопански науки.

 

В тези направления се работи в посока подобряване на качеството на висшето образование, вкл. и за групи (докторанти, постдокторанти, млади учени и преподаватели) в неравностойно положение. На дневен ред са насърчаване на интереса към научните изследвания, участие в конференции и публикации, към нови методи на преподаване, утвърждаващи ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ като съвременен център на висшето образование и науката в страната.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: "Щрихи от утрото" (3.10.2017) - Какво ново да очакваме от Висшето военноморско училище?

Коментари

Новини Варна