IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
13:31 | 21 ноември 2017
Обновен: 01:00 | 10 април 2024

И надзирателите на затвора във Варна протестираха (СНИМКИ)

Искат и по-високи заплати, и по-добри условия на труд

По материала работи: Борис Проданов
И надзирателите на затвора във Варна протестираха (СНИМКИ)

Надзирателите от затвора във Варна също протестираха. След като служителите на затвора в София, Стара Загора и Бургас вече изразиха категоричното си недоволство по отношение на Бюджет 2018 на открито събрание пред ведомството, десетки техни колеги във Варна и Шумен ги последваха днес по обед. Подкрепиха ги пожарникари и полицаи.

Увеличаване на трудовото възнаграждение с 20%, изравняване на специфичните условия на труд с тези на МВР, както и подобряване условията на труд са основните искания, посочи Николай Тонев, председател на местната организация на Синдиката на служителите в затворите в България. Той уточни, че въпреки всички обещания през годините, нищо не се променя. А във Варна колегите му са около 80 души, а средното им възнаграждение - около 800 лв. 

Красимир Костов

 

Красимир Костов, зам.-председател на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР, синтезира ситуацията в затворите като тревожна.

В момента броят на надзирателите е недостатъчен и се работи в непълен състав. Една от причините е, че желаещите са все по-малко. Отделно стартовата заплата е ниска – остава 540 лв., при минимална 510 лв. от 2018-а. Лишените от свобода получават МРБ, а новоназначен надзирател само 30 лв. отгоре.

Красимир Костов допълни, че преговорите за повишаване на заплатите в системата дори не са започнали. Той уточни, че следващият протест на колегите му ще бъде на 22 декември - празника на Гранична полиция. Варна със сигурност ще протестира на тази дата, както и служителите в Елхово, каза Костов. Той е категоричен, че ако исканията за повишение на заплатите и промени в закона за МВР не бъдат изпълнени, от 5 януари догодина синдикатът ще инициира ежедневни прояви. Костов допълни, че българските служители от сектор "Сигурност" ще получат подкрепата и на Европейския полицейски съюз. По думите му евросиндикатът вече е пренасочил част от планираните си за първата половина на 2018 г. мероприятия към България.

 

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: Надзирателите с протест за по-добри заплати и условия на труд

Коментари

Новини Варна