IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
13:57 | 21 ноември 2017
Обновен: 21:18 | 21 април 2024

С концерт ДЦДМУИ „Св. Йоан Златоуст” чества 25 години

Какви са основните кръстопътища на Центъра

По материала работи: Юлиян Атанасов
С концерт ДЦДМУИ „Св. Йоан Златоуст” чества 25 години

Един непредвидим, но сърцат юбилеен концерт подготвя за варненци Дневният център за деца и младежи с умствена изостаналост „Св. Йоан Златоуст”, който навършва 25 години. На 24 ноември, от 11 ч. в Градската художествена галерия младежите ще покажат всички творчески заложби, които носят – споделя директорът Марияна Христова в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Магдалена Петрова. „Въпреки, че артистите са ни нетърпеливи, а и непредсказуеми, мисля, че с партньорството на Детско-юношеската опера и Казашкият фолклорен ансамбъл ще се получи добър празник".

 

Кои са основните проблеми, които съпътстват ежедневието на децата и младежите с умствена изостаналост и техните семейства? Центърът е разкрит с капацитет 50 места през 1992 г. По думи на Марияна Христова, в момента има 40 деца и младежи. Желаещите обаче са повече, има и чакащи. 23 са ползвателите деца, 17 са младежите. Част от тях навършват лимитираната възраст от 35 г. В Центъра се работи индивидуално и групово. С малките се работи по обучителна и ограмотителна програма, възпитание на социално приемливо поведение, докато с възрастните се работи с трудово-терапевтични подходи, както и спортно-организационни. Има здравна програма, клубове „родител“ и „Златоустче“ и др.

 

„Засега нямаме проблем с кадрите, но  допускам, че това скоро ще се случи – споделя директорът. Социалната сфера е трудна, работата е непривлекателна.  Въпреки това все още има млади хора, които проявяват интерес. При нас те имат възможност да натрупат опит. Трудността ни идва с набирането на медицински специалисти. Имахме проблем с транспорта, но с помощта на Общината и „Градски транспорт“ успяхме да го разрешим. Няколко организации в момента провеждат кампании за закупуване на автобус.

 

Ще завършим празничните чествания с декемврийска дискусия: „А сега накъде?“. На нея родителите ще поставят тревожните въпроси, свързани с реализацията на младежите, които са навършили 35 години. 20% от тях вече са останали без родители и няма кой да ги поеме, за да се грижи за тях. Дали ще бъде седмична грижа или подходящ център за настаняване, трябва да се помисли за тях. На дневен ред е. При раздяла на семействата, обикновено майката остава да се грижи за тях. Колкото и да се опитва екипът да помага, на всички ни е трудно. Различни са заболяванията на децата и младежите, затова е трудно да се работи в група. Имаме само 3 гледачи, останалите са магистри и бакалаври със специализирано образование. Младежите обичат да танцуват, да рисуват, да се изявяват, да бъдат стимулирани. Ние сме първата услуга, която изведе възпитаници на голяма сцена. Обиколили сме почти всички кътчета на страната. Следваме потребности и желанията на децата и се надяваме покрай коледните празници да получим така желания подарък – автобус, за да бъдем независими в придвижването си" – допълва Марияна Христова.

 

Ели Маринова

Снимка архив: Пламен Гутинов

 

Четете още: Изложба от ръчно изработени изделия подредиха варненски ученици

Коментари

Новини Варна