IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
15:14 | 22 ноември 2017
Обновен: 19:46 | 19 април 2024

Пускат пилотно автоматизираната билетна система по линия №10

Поетапно ще бъдат включени и останалите линии, които обслужват града

По материала работи: Пламен Янков
Пускат пилотно автоматизираната билетна система по линия №10

Новата автоматизирана билетна система в градския транспорт на Варна ще бъде пусната пилотно утре по линия № 10 от общинската транспортна схема. Тя е част от проекта „Интегриран градски транспорт“. Поетапно ще бъдат включени и останалите линии, които обслужват града.  

 

В помощ на гражданите са осигурени екипи, които ще помагат на пътниците при ползване на машините са билети. Консултантите ще носят специални баджове и ще обясняват как става закупуването на билети или карти и валидирането им в автобусите, съобщи ръководителят на проекта Биляна Якова.

 

Цената на билетите остава 1 лв. За пилотната линия № 10 машините ще предлагат 2 основни типа продукти – стандартните хартиени билет, които са еднократни, и предплатени карти с електронни билети, в които може да бъде заделена определена сума пари. Електронните билети могат да бъдат изразходвани чрез валидиране на картата в специално валидиращо устройство в автобуса. 

 

Картите за пътуване, издадени от „Градски транспорт“ ЕАД, остават валидни. Предвиден е междинен период, в който ще важат и двата вида продукти. 

 

Мобилното приложение info iTransport за информация на пътниците в реално време може да бъде изтеглено безплатно.

 

Въвеждането на карта с електронни билети цели да улесни и да спести неудобства на пътниците, които ползват масовия градски транспорт в града. Ползването на карти е и най-добрият вариант за активно пътуващите пътници, тъй като може да се зарежда многократно с електронни билети. За тези, на които се налага еднократно да използват градския транспорт, остава опцията за хартиен билет. 

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Коментари

Новини Варна