IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
14:29 | 22 ноември 2017
Обновен: 20:09 | 21 март 2024

Възможностите за пренатална диагностика във Варна се увеличават

Тя позволява ранно откриване по време на бременността на генетични заболявания

По материала работи: Ставри Таргов
Проф. д-р Людмила Ангелова. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Възможностите за пренатална диагностика Варна се увеличават. Това съобщи на пресконференция в Медицинския университет проф. д-р Людмила Ангелова от катедрата по педиатрия и медицинска генетика.

 

Масово използваният биохимичен скрининг се замества от нови неинвазивни генетични пренатални изследвания, които с много голяма точност посочват риска от Синдром на Даун, Синдром на Патау, Синдром на Едуардс при бебетата. Изследването се прави след 9-ата гестационна седмица само с венозна кръв на майката.

 

Анализира се ДНК на бебето, като това става в лаборатория в Германия. Така например една от жените, която е разбрала за генетично заболяване на бъдещата си рожба, е пожелала да прекъсне бременността си.

 

Проблемът е, че новите неинвазивни генетични тестове са скъпи и не се поемат засега от НЗОК. Причината е, че резултатите се анализират в друга държава. Парите за подобни скъпи тестове се отпускат единствено в Швейцария и Германия, стана ясно още на пресконференцията.   

Ставри Стефанов

 

Коментари

Новини Варна