IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
15:03 | 30 ноември 2017
Обновен: 16:21 | 7 април 2024

Студенти: Варненските магистрати са перфектни, трябва им по-добра среда за работа

112 анкети участваха в гражданско наблюдение върху работата на Апелативния съд във Варна

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Да се активира ресурса на академичната общност във Варна и да се създадат условия за повишаване на обществената осведоменост за съдебните процедури бе целта на гражданско наблюдение, проведено в морската столица. Методиката и картите за наблюдение са изготвени от съдията от Апелативния съд Росица Тончева. Този проект е станал възможен след като преди година бе подписан Меморандум за сътрудничество и партньорство между Апелативен съд - Варна, Икономически университет и ВСУ ”Ч.Храбър”.  Партньорството между трите институции позволява гражданско наблюдение върху всички категории дела, разглеждани в Апелативен съд Варна. То се е осъществило от студенти от двата университета чрез универсални карти за наблюдение. Студенти от всички специалности на двете висши училища са спазвали единствено принципа на „внезапност”. Без предварителен график са влизали в наказателни, граждански и търговски дела, разглеждани от Апелативен съд – Варна, за да наблюдават работата по няколко показатели. Младежите са избирали да присъстват предимно на наказателни дела.

 

Високи оценки студентите са дали в направленията Публичност и прозрачност на съдебните процедури; Разбираемост; Етично поведение на магистратите и Достъпност до съдебната среда. Забележки младите хора, участвали в експеримента имат по отношение на ефективност на електронните услуги, т. е. акустика в залата, видимост и остаряла материална база. На базата на всички оповестени резултати, участниците в обществения отчет за Гражданско наблюдение се обединяват около заключението, че е наложително за Апелативния съд да се предвиди спешно нова, самостоятелна сграда.

По предложение на проф. д.пс.н. Галя Герчева – ректор на ВСУ „Ч.Храбър“, от следващата година в проекта ще се включат и студенти юристи. Доц. д-р Андрияна Андреева, ръководител  Катедра „Правни науки“ в ИУ – Варна уточни, че това гражданско наблюдение е било иновативна за България алтернатива на мониторинга върху съдебната власт, както и  това, че е похвален за Апелативния съд фактът, че по собствено желание са изработили система за поглед отвътре, за механизмите и работата на институцията. От доц. Андреева дойде предложението да се обхванат още специалности от двата университета, да се включат в подобни проекти всички съдилища на апелативния район, както и част от възникналите по време на  наблюдението детайли да бъдат предложени за законодателни промени, ако се наложи.

 

Председателят на съда Ванухи Аракелян даде изключително висока оценка на експеримента като изрази задоволството си от качествената работа на колегите си, най-вече за това, че по мнение на 100% от запитаните младежи няма неуместни емоционални прояви на магистратите по време на съдебните процеси. Интересно бе сравнението с работата на английските и колеги. Г-жа Аракелян допълни задоволството си с разказан случай, при който тя запитва свой колега от Апелативния съд на Лондон: „Защо все още в Англия магистратите работят с традиционните бели перуки?“. Впечатляващ е бил отговорът: „Първо защото това е 300 годишна традиция и ние я уважаваме. Второ, защото перуките правят лицата на правосъдието еднакви. И трето, защото перуката е така направена, че при всяка по-силно изразена емоционалност, пада от главата“. „Очевидно варненските магистрати от Апелативния съд нямат нужда от перуки, защото те са получили максимална оценка за своята безпристрастност“ – допълни председателят на съда.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Четете още: БЧК-Варна, осигурява топъл обяд за 65 социалнослаби ученици

Коментари

Новини Варна