IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
12:32 | 8 декември 2017
Обновен: 18:12 | 19 април 2024

Доц. д-р Марио Милков: Едно до две деца на 1000 се раждат с увреждане на слуха

От прегледани 495 тийнейджъри във Варна с проблеми са диагностицирани 7

По материала работи: Борис Проданов
Доц. д-р Марио Милков: Едно до две деца на 1000 се раждат с увреждане на слуха

От половин година във Варна се осъществява уникална програма за профилактика на слуха. Осъществява се мащабен скрининг с последващо насочване и лечение.

 

Повече за проблема и за изследванията, извършени от специалисти в детските ясли, ще разберем от доц. д-р Марио Милков, УНГ специалист.

 

„Благодаря на тв „Черно море“, която винаги ни е подкрепяла. Искам да честитя празника 8 декември. Мисля, че цифрата за 10% за деца, с проблеми със слуха е завишена. Окончателните резултати ще предоставим на общинската комисия по здравеопазване. Прегледани до момента са 495 деца. Остават още 45 по предварителните планове за тази година. Конкретната цифра е 7 деца със слухова загуба. Имаше и такива като гранична група и им е предоставено допълнително изследване. Затова статистиката е за здравните мениджъри, всеки пациент е индивидуален. В световен мащаб за последните 30 г. едно до две деца на хиляда се раждат с някакъв вид увреждане на слуха. Скрининг от този тип не се прави у нас, това е европейска директива. Идеята се прегърна от ръководството на Медицинския университет и от общинската комисия по здравеопазване“, каза доц. Милков в сутрешния блок на тв „Черно море“.

 

„Проблемите със слуха се разделят на няколко групи. При всяко едно увреждане на структурите на ухото може да се стигне до увреждане и намаляване на слуха. Апаратурата напредна много и не трябва да се доверяваме на тестове от типа пляскане на ръце. Нито да чакаме детето да стане на една или две години. Все още новородените не могат да се изследват на 100% у нас. Но се надявам да бъде приета националната програма“, категоричен е лекарят.

 

Профилактиката и наблюдението са много важни, не скри той.

 

„Остра вирусна инфекция, звукова травма, неправилно използване на антибиотици могат да увредят слуховия анализатор. Има обаче и патология, която е още от раждането“, уточни доц. Милков.

 

И добави, че кампаниите са важни, за проблемите трябва открито да се говори.

 

„Лечението е свързано с вида на слуховата загуба. В ранна детска възраст ако детето не чува няма и как да се научи да говори. Това е много важно. Но имаме блестящи специалисти, които могат да направят диагностика“, похвали колегите си доцентът.

 

Иван Барбов

Борис Проданов

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (8.12.2017) - Около 10% от децата до 3-годишна възраст във Варна имат проблеми със слуха

Коментари

Новини Варна