IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
09:40 | 8 декември 2017
Обновен: 03:49 | 10 април 2024

Национална конференция за Левски ще се проведе във Варна под наслов „180 години безсмъртие“

Изложба, посветена на Апостола, откриват в Етнографския музей, част от нея е дяконският пояс

По материала работи: Слав Велев
Национална конференция за Левски ще се проведе във Варна под наслов „180 години безсмъртие“

Национална конференция по повод 180 години от рождението на Васил Левски ще се проведе във Варна по инициатива на Първа езикова гимназия и Регионалното управление по образованието. Събитието ще е на 15 и 16 декември и ще премине под наслов „180 години безсмъртие“. Това е заключителна проява в годината, посветена на Апостола, съобщи историчката Станка Димитрова – член на УС на общобългарския комитет „Васил Левски“, в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Иван Барбов. В конференцията ще се включат над 250 участници от 52 града в страната.

 

В тази връзка отново във Варна ще бъде изложен орарът на Левски. Дяконският пояс на Апостола ще бъде експониран в Музея на Възраждането на ул. „Л. Заменхоф“ 21. Той ще бъде част от изложба, посветена на Апостола на българската свобода, която ще бъде открита на 15 декември. Васил Иванов Кунчев приема монашеско звание на  7.XII.1858 г. в манастира „Св. Спас“ край Сопот. Година по-късно той вече е йеродякон и носи името Игнатий. По време на църковните служби носи орара, който ще бъде показан във Варна за втори път, след първото излагане в морската столица през 2005 г. Това е дълга лента, която свещенослужителят носи.

 

Дяконският орар на Васил Левски се съхранява от 32 години в Регионалния исторически музей – Велико Търново. Получен е като дарение през 1985 г. от Димитър и Веска Топлийски от София. Дълго пазената от семейството реликва е предадена на бащата на Димитър – Атанас Топлийски, от Ботевия четник Димитър Тодоров – Димитрото, който е съхранявал безценната светиня.

 

Дяконският пояс  е ползван от Васил Левски в периода 1858 – 1861 г. Дълъг е  4,30 м и  широк – 10,5 см. Изтъкан е в жълто и е украсен с растителни орнаменти – букети с цветя в лилаво и зелено. Между тях има кръстове, изработени от сърма. Двата края на колана са бродирани върху тъмночервено кадифе със сърма и завършват със сърмени ресни.

 

„Годината, която посветихме на Левски, беше своеобразен лакмус за това доколко нашите деца почитат паметта на Апостола и имат ли желание да научат повече за живота и делото му. Радвам се, че варненските ученици, които вече са обединени в няколко клуба „Млад възрожденец“,  с голямо старание и усърдие се включиха в инициативите през отиващата си 2017-а, а не те не бяха никак малко. Проведоха се национални конкурси за написване на есе, на стихове, на песни, за рисунки и за оформяне на етнографски кът в училище или детска градина. Варненската ДГ „Крилатко“ спечели отличието за своята етнографска стая. Ученици от Първа езикова гимназия заслужиха многобройни индивидуални отличия за написване на есе, а учениците от СУ за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ получиха голямата награда за написване на колективно есе „Какво е за мен Левски“. През годината се проведоха също уроци по родолюбие, викторини, срещи на ученици с изтъкнати наши професори историци. Голяма част от задачите, които си бяхме поставили за годината на Левски, бяха изпълнени. Апостолът на свободата е абсолютен връх в нашата национална история и в ценностната ни система и е добре следващите поколения да знаят и помнят това“, заяви Станка Димитрова.

 

Създаване на поне още два клуба „Млад възрожденец“ във Варна е целта, която си поставят от общобългарския комитет за 2018-а. Вече се мислят и инициативи за следващата година, която ще е посветена на Ботев  по повод 170 години от рождението му.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Вижте още:   

Коментари

Новини Варна