IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
11:12 | 11 декември 2017
Обновен: 20:14 | 25 април 2024

Във Варна преглеждат безплатно за туберкулоза до края на седмицата

Седмица на отворените врати започва в Тубдиспансера

По материала работи: Пламен Янков
Във Варна преглеждат безплатно за туберкулоза до края на седмицата

Седмица на отворените врати започва в Тубдиспансера във Варна, съобщи неговият управител доц. д-р Христо Ганчев. Безплатни прегледи ще има във вторник, четвъртък и петък от 8 до 12 часа. За тях не е необходимо медицинско направление.

 

Средно 30 души на месец се лекуват в стационара на лечебното заведение. Част от тях се откриват при безплатните прегледи, уточни до. Ганчев.

 

Това е четвъртата кампанията „Седмица на отворените врати” за 2017 г., която се провежда в специализираните лечебни заведения в цялата страна. Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” (2015-2018) към Министерството на здравеопазването и е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

 

По време на „Седмицата на отворените врати” на всеки желаещ се предлага скрининг чрез анкета и консултации. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

 

По време на третата кампания за 2017 г., която се проведе през септември, анкетирани за туберкулоза са 3 079 души, от тях в риск от туберкулоза - 1 738, на които са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 34 души с туберкулоза и 72 души с латентна инфекция. На всички се прилага безплатно лечение и химиопрофилактика.

 

От началото на 2017 г. общо анкетирани за туберкулоза са 9 574 души, на 5873 души в риск за туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 97 души с туберкулоза, които са започнали лечение, и 445 души с латентна туберкулозна инфекция, които провеждат химиопрофилактика, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна