IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
16:04 | 12 декември 2017
Обновен: 02:42 | 25 април 2024

Варненски лекар: Мораториумът върху новите лекарства е временна мярка

Въпрос на време е иновативните медикаменти да поевтинеят и да станат по-достъпни, смята д-р Атанас Константинов

По материала работи: Пламен Янков
Варненски лекар: Мораториумът върху новите лекарства е временна мярка

Мораториумът върху новите лекарства е временна мярка. Въпрос на време е иновативните медикаменти да поевтинеят и да станат по-достъпни. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Магдалена Петрова зам.председателят на регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Варна д-р Атанас Константинов. Той посочи, че само 3 от най-новите генерични лекарства нямат аналози у нас. При необходимост от доставката им грижа за това ще има Министерството на здравеопазването. За всички останали нови медикаменти има аналози, които могат да се използват за лечение на българите, добави д-р Константинов.

 

Той припомни, че мораториумът се налага заради ограничения финансов ресурс за здравеопазването. Подобни ограничения са въвеждани и в други страни от ЕС като Румъния например. В момента Здравната каса у нас отпуска 1 млрд.лв. годишно за лекарства, което е доста повече в сравнение със средствата за доболничната помощ. Въпреки това има недостиг и той се отразява на пациентите. Мнението на д-р Константинов е, че трябва да дискутира отново въпроса за разбиване на монопола на Здравната каса. Участието на повече здравни фондове в осигуряването на българите ще реши проблемите с доставката и на най-иновативните лекарства, смята той.     


СТАВРИ СТЕФАНОВ

 

Целия разговор вижте ТУК

Коментари

Новини Варна