IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Общество
17:59 | 29 декември 2017
Обновен: 08:50 | 16 април 2024

Медийна група „Черно море“ и тази година зарадва децата от домовете във Варна

Какви са празничните вълнения в „Комплекса за социални услуги за деца и младежи“

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Децата в нашите къщички наистина са щастливи и растат обичани – каза дни преди Коледа Диана Дянкова – директор на „Комплекс за социални услуги за деца и младежи“. Благодарение на инициативата на Медийна група „Черно море“ – „Коледа те прегръща“, за 3-та поредна година получаваме подаръци. Тази година получихме 200 пакета с лакомства и сладки неща, които ще раздадем на децата и младежите от нашия комплекс. 108 места е общия капацитет на 8-те центъра за настаняване на деца и младежи. Във всяка къща живеят от 8 до 14 деца и младежи. Една от нашите къщи е открита през 2010 година, след като се закри дома в не-безизвестното Могилино, а останалите 7 къщи бяха създадени по проект „Да не изоставим нито едно дете“. Вече две години функционираме като комплекс. Предметът на дейност на учрежденията или така наречените къщички за настаняване е полагане на резидентна грижа от семеен тип. Във връзка с процеса на деинституциализация, всички институции на територията на България от подобен характер бяха затворени. На тяхно място се откриха тези центрове, които разполагат с квалифицирани специалисти, извършващи денонощна дейност.

- Какво се случва с настанените в къщичките след навършването на 35 години? (доколкото разбирам, това е пределната възраст)

 

- Така е. Ние все още нямаме такъв младеж. Най-голямото ни момиче е на 32 г. В момента законът е такъв, че те трябва да отидат на друго място, което се води „.. за лица“, не „…за деца“. Аз се надявам, че законът ще бъде променен и тези хора ще си останат в къщите, в които живеят. Смятам, че ако няма по-добра алтернатива, по-добре е да си останат на същото място. Ако зависеше от мен, аз бих инициирала законодателна промяна за уреждането на тези детайли.

- Апостолски е трудът на хората, които работят тук. Имате ли достатъчно хора?

 

- Наистина, трудът е много тежък и отговорен. Много е трудно да се намерят подходящи хора, защото заплащането не е много високо. В момента работят 85 човека при нас. От началото на 2018 година ще имаме ново попълнение от 7 детегледачи и двама специалисти. Ще станем 94-ма. Разпределени по часове в денонощието обаче, се падат по един-двама души на смяна да се грижат за 10-14 деца. Има много трудности, но полагаме всички усилия да се справим с тях.

- Споделихте, че ваша колежка е изрисувала доброволно пространството в къщичките.

 

- Да. Тя освен, че изрисува тази къщичка, декорира и останалите. Друга колежка с музикални способности научи едно от момичетата да свири на пиано.

 

- Вашето послание за празниците

- Да сме по-добри, да вярваме в това, че мечтите се сбъдват. Важното е да имаме вяра и цели, които да преследваме.

 

Коментари

Новини Варна