IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
14:57 | 11 януари 2018
Обновен: 06:15 | 21 април 2024

Експерт: Мръсният въздух може да ни докара хроничен бронхит или астма

За щастие Варна няма тежките проблеми на София, тъй като в морския ни град има винаги ветрец, посочи доц. д-р Христо Ганчев

По материала работи: Пламен Янков
Експерт: Мръсният въздух може да ни докара хроничен бронхит или астма

Мръсният въздух може да докара на човек хроничен бронхит или бронхиална астма. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Магдалена Петрова доц. д-р Христо Ганчев, специалист по белодробни болести и управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания във Варна.

 

През зимата замърсяването на въздуха е по-голямо в сравнение с лятото заради движението на въздушните маси, отоплителния сезон, мъглите и вредните емисии от старите автомобили. За щастие Варна няма тежките проблеми на София, тъй като в морския ни град има винаги ветрец, посочи доц. Ганчев. Освен това и мъглите са рядкост.

 

Сериозни актуални проучвания обаче за това как ни влияе мръсния въздух няма, призна уважаваният от поколения пулмолог. Неговият съвет е при мъгла хроничноболните да не излизат навън. Причината е, че тя събира замърсявания в големи концентрации.

 

Според доц. Ганчев най-добрите профилактични мерки са разходките на чист въздух в Морската градина. Извеждането на домашни любимци навън също е добро решение. Ходенето пеша на работа и пазаруването не се броят за разходка, тъй като тогава съзнанието на човек не е чисто. Много подходящи за пречистване на белите дробове са също тренировките по плуване и бокс, обобщи специалистът.     

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

 

Вижте целия разговор:

"Щрихи от утрото" (11.01.2018) - Какви опасности крие за здравето мръсният въздух?

Коментари

Новини Варна