IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
09:12 | 13 януари 2018
Обновен: 11:54 | 15 април 2024

Безплатно обучение в специалностите, в които липсват кадри

Идеята е на министерството на образованието, а Съветът на ректорите я подкрепят

По материала работи: Борис Проданов
Безплатно обучение в специалностите, в които липсват кадри

Безплатно обучение в университетите срещу недостига на кадри. Идеята е на министерството на образованието. А целта - повишаване на интереса към специалностите, от които ще има най-голяма нужда пазара на труда в бъдеще. „Математика, химически науки, физически науки, религия, материали и материалознание. За тях няма да има ограничения в приема”, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.


А държавното финансиране за други 15 неприоритетни специалности могат изцяло да бъдат спрени. Като "Икономика" и "Администрация и управление". Висшите училища, в които не бъде утвърден държавен прием, ще могат да продължат да обучават студенти по тези специалности, но платено. Коя специалност осигурява заплата от 3500 лв.? „Тези, в които бих казал, че в най-голяма степен избуя и се увеличи през последните 20 години нерационалното търсене на висше образование - търсене заради самото висше образование, не заради реализацията”, добави министър Красимир Вълчев. От Съвета на ректорите подкрепят идеята. Промени ще има и при евростипендиите. Парите за тях вече ще се осигуряват от хазната, а ректорите ще решават какъв да е размерът им и на колко студенти да се дават.


Допълнително ще бъдат финансирани и филиалите на университети в бедни региони на страната като Враца, Видин, Смолян и Кърджали - с цел висшето обучение там да се съхрани. А междувременно стана ясно, че нито едно висше училище у нас не е успяло да запълни план-приема си през настоящата учебна година.

Actualno.com

Коментари

Новини Варна