IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
15:15 | 15 януари 2018
Обновен: 15:50 | 12 април 2024

Приютът във Варна има готовност да приеме всички бедстващи

На настанените задължително се осигурява веднъж дневно топла храна, обясни директорът Димитър Алатов

По материала работи: Пламен Янков
Приютът във Варна има готовност да приеме всички бедстващи

Седем души са потърсили услугите на Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица от петък до вчера заради ниските температури. Това съобщи директорът Димитър Алатов пред екип на Медийна група „Черно море“. „Пристигат тук в почти безпомощно състояние, някои от тях са измръзнали и дехидратирани. Сто души е капацитетът на приюта. В центъра пребивават около 55-60 човека. Ако температурите се задържат ниски, ще приемаме и още нуждаещи се, заяви Алатов.

 

 

Димитър Алатов

 

 

Срокът за настаняване е различен. Граждани, които по лична карта са с постоянен адрес на територията на Община Варна могат да ползват услугите на приюта и да останат на топло до 3 месеца. Седем дневен е срокът за жителите на други общини. Ако времето не позволява, могат да останат и повече, обясни Димитър Алатов.

 

На настанените задължително се осигурява веднъж дневно топла храна. Спазването на лична и обща хигиена, както и тишина са сред основните изисквания. Алкохолът е забранен.

 

Всеки нуждаещ се може да посети приюта и да потърси помощ в студените дни. „При нас постъпват и хора, за които граждани са сигнализирали на телефон 112. Задължителната справка за човека се прави в полицията или Бърза помощ. Общото здравословно състояние се описва в талон, необходим на институциите за попълване на документацията за настаняване на дадено лице при нас. Ако е бездомен или се нуждае от такава услуга го водят при нас, разказа директорът на приюта.

 

Емил е за втори ден в приюта. Разказа, че се чувства по- добре. Доволен съм, полага ни се топла храна. От 5-6 месеца съм на улицата, животът навън е лош. Тези дни паднах и си ударих главата, допълва бездомникът.

 

 

 

73-годишният Георги е бил и преди в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица. „Тук срещах човечно отношение, всички са добри. Условията ми харесват. Не мога да се оплача. Нямам много варианти- другият път е еднопосочен към гробищата… Осигуриха ми легло. Прибраха ме от улица „Блян“. Когато е топло продавам книги и коприва- така изкарвам по някой лев. Свикнал съм на студ… мислех, че ще издържа и този път, но не успях. Чудя се как не умрях от студ“, разказва Георги.

 

 

 

Полагат се усилия настанените тук да бъдат социализирани. Стараем се да променим възгледите им, обяснява Димитър Алатов. При необходимост съдействаме за издаване на документи от ТЕЛК, за евентуално настаняване в здравни заведения от друг тип или старчески домове. Приютът е от отворен тип. Всеки, който дойде, може да си отиде. Не държим никого на сила. Въпреки това обстановката трябва да е безопасна, затова вратите се заключват в 22 часа, допълва той. 

 

Илияна Митакова

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна