IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
13:59 | 17 януари 2018
Обновен: 19:56 | 21 март 2024

Мерят паралелно чистотата на въздуха във Варна през зимата

Мониторингът за азотни окиси и серен двуокис се извършва в пунктове до Икономическия университет, жп гарата и на „Траката

По материала работи: Ставри Таргов
Мерят паралелно чистотата на въздуха във Варна през зимата

В 25 пункта в страната, включително и във Варна, започна паралелно измерване на концентрациите на азотни окиси и серен двуокис в атмосферата през зимата. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов Илиян Илиев, еколог от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие(ОЦОСУР).

 

Инициативата е на 3 екоорганизации. Това е допълнителен мониторинг, чиято цел е да даде повече информация за състоянието на атмосферата. Когато данните са готови, ще разберем дали те се конфронтират с тези на официалните институции, посочи Илиев.

 

Във Варна пунктовете за измерване са 3 – до Икономическия университет, жп гарата и във вилна зона „Траката“. Събирането на данни започна през декември и ще приключи в края на февруари.

 

Епруветките със серен диоксид ще бъдат изпратени за анализ в акредитирана лаборатория в Великобритания, а тези със серен двуокис – в Холандия. Надявам се през април да разполагаме с точни данни за състоянието на въздуха в морската ни столица, каза още Илиев.

 

Той припомни, че основните замърсители на атмосферата са свързани с отоплението на твърдо гориво и трафика на автомобили. При горенето на дърва се отделят сажди, при ползване на въглища и тежки мазути – сяра, откъдето идват концентрациите на серен диоксид. Докато азотните окиси са типични за автомобилите – формират се в горивния процес на двигателите, независимо дали са на дизел или бензин.

 

Проблемът със замърсяването на въздуха и наднормена концентрация на фини прахови частици не е от вчера и не може да се реши с магическа пръчка, убеден е екологът. Неговото мнение е, че пиар акциите за спирането на дизеловите автомобили например, са безполезни. Обстановката обаче би се подобрила значително, ако по-бедните слоеве на населението можеха да си позволят отопление на природен газ.

 

Варна е привилегировано положение спрямо другите градове в страната, тъй като сутрешните и вечерните бризове „изчистват“ въздуха по естествен път. Това обаче не е достатъчно. Доказано е, че ако градските улици не се метат и мият редовно, отлаганията, особено в сухите дни, отиват в атмосферата и оттам в белите ни дробове.

 

Хората трябва да знаят също, че чистотата на атмосферата зависи и от това колко често сменяме гумите на автомобила. При търкането си в асфалта те отделят частици кадмий, които влизат в общия поток на въздуха за дишане, обясни Илиев.   

 

Ставри Таргов

 

Още във видеото   "Щрихи от утрото" (17.01.2018) - Какво дишаме и как замърсяването се отразява на нашето здраве

Коментари

Новини Варна