IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
16:05 | 18 януари 2018
Обновен: 19:56 | 21 март 2024

Отбелязаха 180 години от построяването на варненския храм „Св. Атанасий” (СНИМКИ)

Стотици миряни присъстваха на празничната литургия, водосвет и курбан

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

180 години от построяването на варненския храм „Св. Атанасий”  бяха отбелязани с водосвет, курбан и тържествена литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужие с Врачанския митрополит Григорий и архимандрит Максим, предстоятел на храм „Св. Архангел Михаил” в Гърция.

 

Православната църква почита паметта и делата на свети Атанасий Велики, назован „баща на православието“ за огромния му принос за утвърждаването на православната ни вяра. Атанасий Велики е роден през 295 г. в египетската столица Александрия. На 24-годишна възраст е ръкоположен за дякон от Александрийския архиепископ Александър. Участва в прочутия Вселенски събор в Никея, който му носи слава на богослов. Пет години след това придобива епископски сан. Като епископ на Александрия, Атанасий се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. След смъртта на архиепископ Александър християните единодушно избират Атанасий за негов заместник.

 

Свети Атанасий, според народните поверия, е покровител на зимата, снега и студа. Вярва се също, че на този ден той „си съблича кожуха" , облича копринена риза, отива на бял кон в планината и се провиква: "Иди cи, зимо, идвай, лято!" “Атанас дойде, лятото дойде“ – казва народът.

 

След Светата литургия в храма беше отслужен и водосвет. А след него по традиция беше осветена риба и беше раздадена на всички присъстващи. 

 

Радослава Христова

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна