IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
13:46 | 19 януари 2018
Обновен: 23:56 | 19 април 2024

Украински моряци бедстват на кораб във Варна

Екипажът на плавателния съд моли за помощ с транспаранти с надписи „Спасете ни“, „Не сме роби. Семействата ни страдат.“

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

20 моряци от украински произход бедстват на кораб „Амсел“ във Варна. Заплати не са получавали от година. Корабът е бил на ремонт в корабостроителния завод, а след това задържан от морска администрация. Оператор на плавателния съд е гръцка фирма, а собственикът е офшорна компания. Това разясни специалистът по морско право адвокат Христо Раев. 

 


 

Плавателният съд е пристигнал във Варна през месец май 2017 г. Има моряци, които са на борда от 2016 г. Част от екипажа е завел съдебни дела за получаване на възнагражденията си. 


„Притиснати са от това, че няма храна и вода, както и отопление. Корабът е без всякакви провизии, необходими за нормален живот. Ако екипажът напусне плавателния съд, намаляват шансовете да получат каквото и да е възнаграждение. Проблемът е, че за да получат заплатите си, трябва да стоят на кораба, а няма как да останат поради липсата на храна. Надяваме се, че ще се появят възможности моряците да бъдат подпомогнати.“, коментира адвокат Раев. 


Той разясни, че са правени многократни опити за връзка с корабособственика, който не е фалирал, но се е оттеглил. 


По думите на адвокат Раев незареждането на кораба с продукти е част от възможностите, които собственикът търси, за да не изплати дължимите заплати на бедстващите моряци.


„Натрупаните задължения към тях са в много голям размер. Заедно с ипотеката, която е върху кораба, превишават цената му. Считам, че това е една от причините собственикът да се оттегли- тоест оставя кораба в полза на кредиторите. Ако оттеглянето беше направено официално, щяха да се задвижат нещата за прехвърляне на собствеността, продажба на кораба. Сега изчакваме да се стигне до завършен съдебен акт, който да даде възможност корабът да бъде евентуално продаден. Корабът е тук за ремонт, който отдавна е спрян. 


Екипажът на плавателния съд моли за помощ с транспаранти с надписи „Спасете ни“, „Не сме роби. Семействата ни страдат.“.


Старши помощник коментира, че се надява казусът да има положителен завършек. „Обърнали сме се към много институции, но за сега няма резултат.“- сподели той.

 


 

„Моряците са без заплати от година. В 21 век сме. Това се случва в центъра на Европа. Всеки член на екипажа има право да взима възнаграждението си редовно. За жалост, това не се случва от година. За десет дни ни осигуриха електричество, вода и провизии“, разказа капитанът на кораба. 

 

 

От застрахователното дружество са предложили на моряците възможност за репатриране до родината, както е според Морската трудова конвенция от 2006 г. Избралите това решение ще имат право само на четири заплати.


„Никой не желае да бъде репатриран, тъй като моряците искат да вземат възнагражденията си от работодателя. Всеки, който иска да се прибере в Украйна и да получи четири заплати, може да си тръгне в понеделник“, коментира представител на застрахователната компания.

 

Илияна Митакова

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна