IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
16:42 | 22 януари 2018
Обновен: 19:56 | 21 март 2024

15 нови автобуси за градския транспорт идват през април във Варна

Интелигентни светофари ще осигуряват зелена вълна за коли със специален режим на движение

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

15-те автобуси, с които ще бъде обновен автопаркът на общинския превозвач, съгласно втора фаза на проекта за Интегриран градски транспорт, ще бъдат във Варна в началото на април. Това съобщи ръководителят на проекта Бистра Димова. Те ще бъдат с по-нисък разход на гориво и ще са нископодови, за да са лесно достъпни за трудноподвижни граждани. В автобусите ще има възможност за закрепване на инвалидни колички. Те ще бъдат оборудвани с информационна система, която да сигнализира гражданите за предстоящата спирка. Обновяването на автопарка е един от компонентите в рамките на проекта „Интегриран градски транспорт – втора част“ на стойност 37 233 093,69 лв. От тях 29 297 008,49 лв. са безвъзмездна финансова помощ по ОП „Региони в растеж“ , а инвестицията на община Варна е в размер на 7 936 085 ,20 лв., които са предназначени за подмяна на подземната инфраструктура по уличните артерии, които ще бъдат реновирани във връзка с оптимизацията на масовия градски обществен транспорт. Включени са общо 7 обекта за ремонт на уличната мрежа, като работата по първия стартира още днес. Това е основен ремонт на участъка на бул. „Цар Освободител“ от ИУ до Летния театър и на бул. „Приморски“ от ИУ до ул. „Сан Стефано“.  Третият обект на реконструкция, чиято първа копка ще бъде в сряда е на бул. „Първи май“ в участъка от ул. „Мара Тасева“ до местност „Карантината“. По проекта ще бъде подменено и уличното осветление по цялото протежение на булевардите „Приморски“ и „Цар Освободител“ . За останалите 4 обекта тепърва предстои проектиране, след което ще се извършат основните дейности по реконструцията. Това са бул. „Осми приморски полк“ в участъка от бул. „В. Левски“  до бул. „Хр. Смирненски“, като ще се обхване и пътен възел „Виница“, на който предстои да се изгради асансьорна платформа за инвалиди; бул. „В. Левски“ в участъка от ул. „Подвис“ до бул. „Осми приморски полк“, където ще се извърши и реконструкция на подлезите по протежението;  бул. „Народни будители“, където ще бъде изграден подлез, тъй като натовареността на движение там е голяма; ул. „Съборни“ в участъка от бул. „Вл. Варненчик“ до бул. „Сливница“. 


В рамките на проекта са заложени също мерки за изграждане на велоалеи, интелигентни пешеходни пътеки и светофари. Предвижда се на съществуващите светофарни уредби да бъдат монтирани камери, които да засичат трафика, за да може да се осигури зелена вълна при приближаване на автомобили със специален режим на движение – пожарни коли, линейки, автобуси на градския транспорт и т.н. Ще бъдат монтирани още 100 светлинни информационни табла по спирките, като целта е всички да бъдат оборудвани. Ще бъдат изградени 25 интелигентни пешеходни пътеки. „Това е нещо иновативно, което ще бъде въведено във Варна. Те ще бъдат поставени из целия град, за да се осигури безопасността на пешеходците в градски условия. Интелигентните пешеходни пътеки ще бъдат с бягаща светлина, която ще алармира всички шофьори за появата на пешеходец на пътното платно, за да може и през деня и през нощта, всеки водач да забележи лицето, което е на пътя“, разказа Бистра Димова. Съгласно идеята за достъпност на пътните кръстовища ще бъдат поставени на 50 ключови кръстовища по 8 бутона, които ще се ползват от лица в неравностойно положение, предимно незрящи. След натискане на бутона, тези хора ще чуват сигнал, който им дава зелена светлина, за да пресекат. 


Целта на проекта е масовият градски транспорт да стане по-ефективен, по-бърз и по-екологичен, с по-малко потребление на енергия, както и да се подобрят възможностите за алтернативни форми на придвижване в градски условия и за гарантиране безопасността на жителите и гостите на Варна. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

 

Коментари

Новини Варна