IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
10:24 | 26 януари 2018
Обновен: 20:37 | 22 април 2024

Богат календар от събития за 110-годишнината на курорта Св. Св. Константин и Елена

По материала работи: Борис Проданов
Богат календар от събития за 110-годишнината на курорта Св. Св. Константин и Елена

Тази година се ще се отпразнуват 110 г. от създаването на курорта Св. Св. Константин и Елена, с което се отбелязва и началото на организирания черноморски туризъм в България. Календарът включва много интересни събития, каза на заседанието на постоянната комисия „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ Елена Косева, изпълнителен директор на "Св. св. Константин и Елена холдинг" АД – съорганизатор на честванията.

 

Годишнината е подкрепена от Министерството на туризма, община Варна, всички регионални браншови организации и собственици в комплекса, който с указ в далечната 1908 г. е обявен за първия черноморски курорт в страната.

 

Има национална програма за годишнината, в която участват и българските културни институти. Ще се издаде юбилейна книга. С материали на медиите ще се организира юбилейна фотоизложба, която ще обиколи европейски и световни градове, в които има културно-информационни и туристически центрове.

 

Стремежът на организаторите е всеки месец да има поне 1 събитие, като водещата цел е представянето на курорта Св. Св Константин и Елена и Варна като целогодишна дестинация за туризъм и СПА.

 

Още на 14 февруари в столицата съвместно с общината ще се участва в традиционното изложение в столицата „Ваканция и СПА“.

 

Традиционният пленер за скулптура "Докосване до природата" за поредна година ще украси алеите и парковете на курорта с уникални произведения на изкуството.

 

На 21 май е празникът на курорта Св. Св. Константин и Елена, в него тържествата за юбилея ще се съчетаят с големия християнски празник.

 

Организаторите ще зарадват децата на 1 юни с празник, който ще има второ издание в разгара на сезона през август.

 

За своята 110-годишнина Св. Св. Константин и Елена ще бъде домакин и на националния съвет по туризъм.

 

Съвместно със студенти от ВСУ „Черноризец Храбър“ ще се състои ландшафтен конкурс, в който ще бъде представен проект за озеленяване.

 

Курортът ще участва в европейската седмица на спорта през февруари. За 10-та поредна година ще се проведе международният турнир по тенис.

 

През ноември е форумът на Европейската СПА асоциация. Комплексът ще се включи и във форума на побратимените на Варна градове. Организиран ще бъде и празник на гроздолечението.

 

Много археологически артефакти от древно римското наследство ще бъдат изложени в курорта Св. Св. Константин и Елена, напомняйки че в района още в минали времена имало СПА и балнеология.

 

Не са забравени и доайените-служители. Те ще имат почетна среща със студенти, ще бъдат наградени с плакети като признание на заслугите им към туризма и курорта, добави Елена Косева. 

 

За честванията на 110-годишнината на курорта Св. Св. Константин и Елена община Варна ще отдели 100 000 лв. в бюджета си за 2018 г., решиха съветниците от комисията.

 

Още по темата: 4,5 млн. лв. приход от туристически данък е заложен в бюджета на Варна за 2018 г.

Коментари

Новини Варна