IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
16:19 | 7 февруари 2018
Обновен: 02:22 | 25 април 2024

Д-р Янита Михайлова: Здравната култура на българина се повишава!

Негативната практика обаче е да се търси лекарска помощ едва когато проблемът стане сериозен, смята дерматологът

По материала работи: Слав Велев
Д-р Янита Михайлова: Здравната култура на българина се повишава!

Здравната култура на българина в последните години се повишава, отбеляза в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Иван Барбов, дерматологът д-р Янита Михайлова. Негативната практика обаче е да се търси лекарска помощ, едва когато проблемът стане сериозен. „Често, когато става въпрос за кожен дискомфорт, хората идват в кабинета когато се появи сърбеж или болка. Преди това опитват да се самолекуват като се мажат с различни неща или неглижират промените, които настъпват. Това понякога ни поставя в критични ситуации, особено ако се касае за проблем с бенка“ – каза д-р Янита Михайлова. Тя апелира варненци да се възползват пълноценно от кампаниите за безплатни профилактични прегледи за рак на кожата, които се обявяват регулярно. „Това задължително трябва да направят хора, които имат по тялото си бенки по-големи от един сантиметър или с окосмяване, тъй като в тях е най-голям рискът от развитие на меланоми. По-добре е човек да се консултира за нещо, което му се струва елементарно, а не да отиде на лекар, когато вече е прекалено късно“ – призова д-р Янита Михайлова. 


Дерматологът подчерта, че кожни проблеми, които се възприемат като козметични, често могат да са сигнал за сериозно заболяване. „Най-обикновените гнойни пъпки, например, ако се появяват твърде често е възможно да подсказват за диабет. За същата диагноза сигнализират и често проявяващи се гъбични инфекции. Бързо и изведнъж появяващи се обриви по кожата като червени точки или залющващи се кафеникави образувания по тялото могат да бъдат проява на сериозно чернодробно заболяване. Оточност край очите е възможно също да подсказва за чернодробен или бъбречен проблем. Те дават израз също и с появата на тъмни кръгове под очите. Бледият тен дава сигнал за възможна анемия. Разбира се, това са сериозни диагнози, които се поставят комплексно и в резултат на много изследвания и консулти с различни специалисти, но кожните проблеми са първото нещо, което човек вижда и което трябва да е сигнал да обърне внимание на здравословното си състояние“ – подчерта д-р Михайлова.  „Кожата е като карта, по която ние дерматолозите четем, за да разграничим типично кожните проблеми от другите , които са проява на вътрешни болести“ – допълни тя. 


Пигментацията по кожата е често срещано явление, обикновено вродено и най-често срещано при светли хора. Съветът на специалиста е те да бъдат следени за промяна на формата, размера , големината и консистенцията или за проява на кървене и, ако това се случи, да се потърси незабавно консулт с дерматолог. 


Д-р Янита Михайлова припомни, че в зимния сезон е добре да не се използват агресивни измиващи средства и кожата по откритите части на цялото да се омазнява с кремове и тоалетни млека. 
 

Полина Петрова
 

Целия разговор в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море", вижте тук:

"Щрихи от утрото" (7.02.2018) - За какви проблеми сигнализира състоянието на кожата

 

Коментари

Новини Варна