IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
18:40 | 8 февруари 2018
Обновен: 10:47 | 20 април 2024

Около 200 000 книги и плочи са заели варненци от библиотеката през миналата година

135 години от основаването си чества РБ „Пенчо Славейков“ през 2018-а

По материала работи: Слав Велев
Снимка Полина Петрова

Около 200 000 библиотечни единици са заели варненци от РБ „Пенчо Славейков“ през миналата година, като в това число влизат не само книги, но и плочи и др. Това съобщи главният библиотекар Кристиана Димчева в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“, с водещ Магдалена Петрова. „Привлякохме вниманието на варненци към тази част от нашия фонд с една изложба, която подредихме през миналата година, посветени на българските текстописци и композитори.

 

Тогава освен книги със стихове, превърнати в песни, показахме и една малка част от плочите, които съхраняваме в отдел „Изкуство“.  Много богат е и фондът ни с нотни текстове, някои от които могат да бъдат заемани. Тъй като каталогът им е дигитализиран и достъпен на сайта на РБ „Пенчо Славейков“, получаваме запитвания за нотите на различни български песни от близки и далечни кътчета на планетата. Последно ни писаха наши сънародници от Аржентина, които искаха ноти, за да си изпеят родна песен за един от големите ни празници“, разказа Кристиана Димчева.

 


РБ „Пенчо Славейков“ разполага и с цял отдел редки и ценни издания – в това число български старопечатни книги, томове на руски, английски и френски, наша и чуждестранна периодика. Варненската библиотека е една от двете в страната, заедно с националната, които разполагат с петте тома от „Панепистемия“ на Петър Берон, издадена в Париж на френски език. „Имаме интересна сбирка от руски издания. Създаването на библиотеката е свързано и с едно дарение, което тогава е получено от славянското благотворително дружество в Киев. Получени са 400 книги, които полагат основата на фонда във Варна“ – сподели Кристиана Димчева. 


През 2018-а РБ „Пенчо Славейков“ чества 135 години от основаването си. Библиотеката е открита на 21 март 1883 г. Под протокола за създаването й стоят подписи на именити варненци като Кръстьо Мирски, Михаил Колони и Харалан Ангелов – и тримата в различен период са кметове на града, Георги Живков, който по-късно става министър на просветата и др. „Те са мислели за това как Варна да се развива и жителите да намират своето поле за изява. Това е тяхното завещание, тяхното дело, което ние до ден днешен продължаваме“, отбеляза Кристиана Димчева. 


От 1945 г. библиотеката става депозитна. „И до ден днешен ние получаваме по един екземпляр от всяко българско издание. За нас е отговорност да изпълняваме ролята на архив на българската книжнина, но е и удоволствие, защото по този начин предоставяме на нашите читатели богат избор от литература“ – каза още Кристиана Димчева. 


Във връзка със 135-ата годишнина от основаването на библиотеката, са подготвени различни събития. Част от празничния календар е изложба-представяне на една от личностите с основен принос за изграждане образа на РБ „Пенчо Славейков“ – Добрин Василев. През тази година се навършват 125-години от рождението на общественика. 

 


Най-хубавото е, че днес библиотеката събира хора от различна възраст, отбеляза Кристиана Димчева. При нас водят както 3-месечни бебенца, които са деца на четящи родители, така ни посещават и 95-годишни любители на книгата и периодичните издания. Има хармонично преливане между възрастите и не можем да кажем кои са повече“ – допълва тя. На въпрос какъв е профилът на читателя на варненската библиотека, Кристиана Димчева отговаря лаконично – „активният човек“. 


На над 850 000 библиотечни единици възлиза фондът на РБ "Пенчо Славейков" днес. Тя предлага съвременни услуги като самостоятелно заемане и връщане на книги, електронен каталог, възможност за предварителна он-лайн заявка на заглавие, дигитализиран архив от периодика и снимки и др. Сред най-новите й инициативи е група във фейсбук, озаглавена „За книгите и четенето“, в която са поканени да влязат всички, които обичат да четат и да  обсъждат прочетеното. 


Полина Петрова

Целия разговор в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море", вижте тук:

"Щрихи от утрото" (8.02.2018) - Какъв е профилът на варненския читател?

 


Още по темата:

Радка Калчева: Догодина Варна ще е домакин на голяма конференция за дигитализацията в библиотеките

Мечето от варненската библиотека получи име за Коледа

Над 10 000 грамофонни плочи съхранява във фонда си РБ „Пенчо Славейков“

Стойностният текст е важен за една песен, той носи посланието, което остава

 

 

 

Коментари

Новини Варна