IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
13:31 | 12 февруари 2018
Обновен: 05:10 | 17 април 2024

Откриха паметна плоча на д-р Басанович във Варна

В церемонията участва и извънредният и пълномощен посланик на Литва в България и Румъния Арвидас Поциус

По материала работи: Слав Велев
Паметната плоча бе открита от извънредния и пълномощен посланик на Литва в България и Румъния Арвидас Поциус и кмета Иван Портних.

Паметна плоча на д-р Йонас Басановичус бе открита официално на ул. „Кръстьо Мирски“ 3 във Варна. Той е литовски учен, политик, деец на национално възраждане в своята страна. В България е живял близо 25 г., повечето от които във Варна. В морският град е помогнал много за развитието на местното медицинско дружество и Лекарския съюз, бил е шеф на вътрешното отделение на тогавашната болница и е консултирал и лекувал пациенти от почти цяла Североизточна България. Във Варна е бил и общински съветник в периода 1899 г. – 1903 г. и една от най-известните обществено активни личности в града ни.

 

Откриването на паметната плоча е повод да си спомним за приноса на д-р Басанович още повече, че предстои честването на 135-годишната от варненското медицинско дружество. Той е част от историята на Варна и добра основа за по-нататъшното развитие на отношенията между България и Литва, каза в приветствието си кметът Иван Портних.

 

Д-р Йонас Басановичус е патриарх на възродителното движение в нашата страна и един от първите подписали акта й за независимост на 16 февруари през 1918 г. Това каза в приветствието си извънредният и пълномощен посланик на Литва в България и Румъния Арвидас Поциус. Престоят му Варна е бил изцяло посветен на жителите на морския град. Посланикът призна, че идеята за поставяне на паметна плоча дошла от негов сънародник, който посетил наскоро Варна. Арвидас Поциус връчи подаръци на собствениците на къщата на ул. „Кръстьо Мирски“ 3 и откри монумента заедно с кмета Портних.

 

Посланик Поциус подчерта, че престоят на д-р Басанович във Варна е бил изцяло посветен на жителите на Варна.

 

В церемонията участваха също председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов  и почетният консул на Литва в България Рачо Рибаров.

 

Ставри Таргов

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна