IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
09:20 | 13 февруари 2018
Обновен: 21:16 | 25 април 2024

Ще има ли камери в детските градини и яслите?

Проучват с анкета мнението на родители и учители за вътрешното видеонаблюдение

По материала работи: Слав Велев
Ще има ли камери в детските градини и яслите?

Родителите на деца, които посещават общински детски градини или ясли, вече са попълнили анкета, в която един от въпросите е желаят ли вътрешно видеонаблюдение в съответното детско заведение. Допитването е организирано от общинската дирекция „Образование и младежки дейности“. “В момента обобщаваме данните, тъй като децата, които ползват общински детски градини, са над 7000. Проучване сме провели и сред педагогическия и непедагогическия персонал, който също е доста голям“ – каза Лилия Христова, директор на ресорната общинска дирекция, пред екип на телевизия „Черно море“.

 

„Готови сме, когато родители и персонал на детското заведение постигнат съгласие по въпроса с вътрешното видеонаблюдение – било за цялата градина или за отделна група – ние да го обезпечим, включително и финансово“, допълни тя. Към момента с вътрешно видеонаблюдение е обезпечена една детска градина във Варна, където подобно съгласие е постигнато. Нагласите и на родители, и на учители не са еднозначни. „Камерите вероятно са някаква форма на контрол, но те няма да спомогнат за подобряването на образователния процес, ако няма диалог и разбирателство между семейството на детето и персонала на детското заведение. Най-важни са човешките отношения. Казвала съм го винаги, че всеки, който работи в системата на образованието, трябва да си даде сметка на първо място за това дали може да издържи на напрежението и  отговорността, на които е подложен, поради факта, че работи с деца“, подчерта Лилия Христова. Тя изказа становище, че по въпроса с камерите в детските градини и ясли е добре да се потърси и мнението на психолог.

 

В анкетата, освен казуса за вътрешното видеонаблюдение, са поставени още въпросите за това как се чувстват децата, когато постъпват в детското заведение, и дали родителите  имат забележки относно пребиваването на малчуганите там. Идеята е кутии с анкетни листи да има постоянно на територията на общинските градини и ясли и експерти да ги анализират всеки месец, за да има постоянна, а не само кампанийна обратна връзка. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна