IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
08:42 | 14 февруари 2018
Обновен: 03:56 | 20 април 2024

Манастирът “Св. св. Константин и Елена” пази мощите на свети Валентин

На 14 февруари обаче нито една от двете църкви не отбелязва приноса му

По материала работи: Слав Велев
ЦЪРКВАТА КЪМ МАНАСТИРА “СВ. СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА” е предпочитано място за празник и уединение над запалена свещ за мнозина варненци.

снимка: Пламен Гутинов

Календарът показва 14 февруари. И пак ще блесне море от розови сърца, възглавници, плюшени мечоци и продукцията на цяла една предвидлива индустрия, която успешно манипулира от десетилетия обичащи се млади хора. Казвам млади, защото не-младите вече знаят, че розово зайче с надпис „Обичам те!“ далеч не е еквивалент на „докато смъртта ги раздели“.

 

Все още малцина варненци знаят, че манастирът “Св. св. Константин и Елена” край Варна е единственият на Балканите, в който се съхраняват част от мощите на свети великомъченик Валентин от град Терни, Италия.

 

Празнува ли църквата 14 февруари като ден на св. Валентин и на любовта?

 

Не. Нито източноправославната, нито католическата. По думи на игумена на епархийския манастир “Св. св. Константин и Елена” Стоян Флорентинов църквата насочва вниманието на хората точно в обратната посока, а именно – любовта е далеч по-дълбока сила, която не бива да се демонстрира и превръща в показност за един ден. Според него тази ежегодна демонстрация на влюбеност няма нищо общо с християнския морал и на идеята за християнска любов. Св. Валентин умира за вярата си на 14 февруари 269 г. Заради неподчинението си и дейността си бил арестуван. Императорът го осъдил на смърт. Светецът трябвало да бъде пребит с тояга, а след това да му се отреже главата.

 

Католическата църква на 14 февруари пък чества празника на светите братя Кирил и Методий, съпокровители на Европа, и според мнозина по църковна важност той измества Свети Валентин.

 

И все пак, честването на този празник се отприщи с невидима сила малко след зората на т.нар. демокрация у нас. Стана популярен почти наравно с Коледа и Великден. Възприе се и мнозина си го празнуват. Изпращат поздравителни картички, бонбони и сърца. Обичайно е да се подаряват цветя. Валентин е живял през III век. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. На този ден още през ХІV век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т.нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон. Свети Валентин се превръща в покровител на влюбените или "светец на любовта", защото благославя брака между римския легионер Савиний и младата християнка Серапия. Единствената църква в света, посветена на свети Валентин, е построена именно в италианския град Терни. И днес хората се стичат в родното място на светеца с молба да ощастливи тяхната любов, да имат благоденствие в семейството и вярност в любовта. В Рим част от мощите на свети Валентин се намират в църквата "Санта Мария ин Козмедин" на площад “Бока дела Верита”.

 

СВЕТИ ВАЛЕНТИН (с червената наметка вдясно) кръщава света Луцила.

 

Масово Свети Валентин започва да се празнува в Англия в средата на ХVІІІ век. Хората изпращат сладкиши и картички, украсени с цветя, панделки и снимки на Купидон и птици. С течение на времето отпечатаните картички заменят написаните на ръка. През 1913 г. Hallmark Cards от Канзас сити започва масирана продажба на картички за Свети Валентин. Всяка година се изпращат около 1 милиард валентинки. След Коледа това е второто най-голямо разменяне на картички през годината.

 

Друга традиция е подаряването на рози. Те били любимите цветя на Венера, римската богиня на любовта. Розите са символ на страст и романтика. В днешно време в света се подаряват над 50 милиона рози по случай Свети Валентин всяка година. 50 милиона откъснати цветя!

 

През ХІХ век ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за поздравителни картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 милиард поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Жените купуват около 85% от всички валентинки. През втората половина на XX век в САЩ и други места по света установената практика на размяна на картички се разширява и се въвежда раздаването на подаръци, обикновено от мъжа на жената. Най-популярните подаръци са рози и шоколади в червена лъскава опаковка с форма на сърце. През 80-те диамантената индустрия започва да рекламира и подаряването на бижута по случай Св. Валентин. С разпространението на интернет в началото на XXI век  милиони хора започват да изпращат електронни картички с поздравления чрез електронна поща.

 

Монашеството на манастира “Св. св. Константин и Елена” обаче се дистанцира от тази показност на любов чрез материални подаръци. Поради тази причина не желае медийна изява на 14 февруари, която неизбежно би довела до върволица от влюбени туристи, идващи само заради мощите на светеца. Едноименният курорт е построен именно заради този манастир. Датировката на някогашната голяма монашеска обител се предполага, че е от XVI в. Днес е останала само църквата. В светата обител се намира и единственото аязмо със светена вода, която извира естествено под Светия престол в олтара на храма. Там се води и летописна книга с чудеса за излекувани болни хора, които са около четиридесет случая само за две години.

 

Независимо дали ще се поддадете на импулса да купите и подарите розови измишльотини, спомнете си днес, че любовта не е чувство, което се показва един път в годината. И показвайте на любимия си човек, че го обичате през цялата година. По милион начини, ползвайте фантазията и поривите на сърцето си! Всичко друго е…илюзия. 

 

 

ЕЛИ МАРИНОВА

 

 

 

Коментари

Новини Варна