IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
15:11 | 14 февруари 2018
Обновен: 04:10 | 28 март 2024

Варненски кукери ще събират пари за болно дете

Благородната инициатива ще се проведе тази неделя, на сирни Заговезни, в село Тополи

По материала работи: Слав Велев
Варненски кукери ще събират пари за болно дете

За поредна година във Варненското село Тополи ще отбележат с кукерски игри Сирни Заговезни. По-различното тази година е, че инициативата ще е благотворителна. Лептата която кукерите получат ще бъде дарена, за да подпомогне лечението на болно дете, съобщи за медийна група Черно море Цветомир Милев, който вече седем години е един от участниците в кукерското шествие. Момиченцето е от Константиново, на година и половина, и страда от болест на сърцето.
 

Кукерският празник в неделя - 18 февруари, ще започне в 10:30 часа и ще приключи следобед. „По наш стар обичай нямаме звънци, нямаме големи маски. Облечени сме с подръчни материали, които са дарени от хора от селото. Кукерската дружина се състои от 18 души, като сред тях има  2 музиканти, 11 кукери и 5 артисти. Обичаят тук е привнесен от далечни села. Тръгваме от горната част на селото, хората ни канят в къщите, вадят питка и вино. Имаме булка и имаме младоженец, гайдар, тъпанджия, имаме също мечкадар, мечка и поп, който освещава домовете и дава благословия всички да са здрави – деца и възрастни, да е плодородна годината“ - .разказа Цветомир.  Празникът завършва в центъра на селото, с голямо хора.
 

„Важно е да се спазват обичаите, защото са си наши, дори ако някой не знае от къде произлизат е хубаво на всеки празник да се поинтересува за традициите в този ден“, убеден е младият човек.

 

Полина Петрова

Коментари

Новини Варна