IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
16:55 | 16 февруари 2018
Обновен: 18:06 | 6 април 2024

Без кафе машини и дюнерджийници пред ресторантите и по плажовете

Борбата за по-богати клиенти продължава, отбеляза във Варна вицепремиерът Валери Симеонов

По материала работи: Слав Велев
Без кафе машини и дюнерджийници пред ресторантите и по плажовете

Шумът и вредните въздействия от него са едни от сериозните проблеми, които среща родното Черноморие - каза днес във Варна вицепремиерът Валери Симеонов. Предстои влизането в парламента на законопроект, засягащ този проблем. Ще се затегне контролът върху превишените норми за озвучаване и жива музика не само в курортите по морето през лятото, но и в жилищните многофамилни сгради. Прехвърляме правомощията за контрол върху МВР. Предвижда се затваряне на заведения при наднормен шум, както изземване на уредби. Законопроектът ще бъде съгласуван и ще бъде предложен от Министерски съвет за гласуване в Народното събрание още в края на февруари. В 30 дневен срок ще има обществено обсъждане.

 

"Готови сме с предложенията по промяна Закона за Черноморското крайбрежие. Там залагаме нови параметри относно преместваемите обекти на плажа, които се явяват един саботиращ по-доходния туризъм фактор, защото в тях особено в големите национални курорти, се извършват нерегламентирани дейности. Използва се определен разнобой в нормативната база в Закона за Черноморското крайбрежие и Закона за устройство на територията. Главният стремеж е за тяхното драстично намаляване. Залагаме и това, че не е редно в условия, които не отговарят на елементарни хигиенни изисквания, да се предлагат на пясъка и плажа чевермета, шкембе и боб чорба.

 

Вицепремиерът посочи, че сме на финала с процедурата по обявяването на изпълнител на Единната система за туристическа информация. Въведена е в цяла Европа. Тя задължава всички туристически обекти, още при настаняване на посетителя, да въведат информацията за него веднага в системата на НАП и в полицията. Така се изчиства сивия бизнес и се гарантира сигурността.

 

По отношение на липсата на кадри в туризма през лятото, Симеонов посочи, че през миналата година са били внесени 4000 наши сънародници от Украйна, които да работят по родните курорти. Това станало възможно след отварянето на режима за 90-дневните сезонни работници.

 

„Основната ми задача с приемането на поста вицепремиер е да направя така, че туристическият продукт да е по-скъп в България. Към страната ни да не се ориентира шлаката на Европа, а по-платежоспособни туристи. С това ще се повишат приходите на държавата и на бранша. Не можем да продължаваме с този евтин туризъм и надбягване по ниски цени. В това отношение държавата ще се намеси. Затова искаме да намалим делът на преместваемите обекти, които продават евтина стока и без касови апарати. Те работят сезон за сезон. Наемат обекта, съответната мутра иска 20 000, за да пусне наемателя вътре, той дава парите и гледа да ги изкара по всякакъв начин. С лъжи и фалшиви стоки, уж маркови. Всички тези белези на сивата икономика се пораждат от това, че се създават условия за такива обекти. Преместваемите обекти много отдавна са загубили смисъла, заложен в Закона за устройство на територията - да покрият определени нужда като в началото на 90-те години, когато нямаше магазини и ресторанти. Наследството на социализма беше скромно и тъжно. Нямаше пари за построяването на нови обекти. Аз не мога да приема, че пред лъскавия ресторант, в който са инвестирани милиони левове и е на много по-високо ниво от ресторантите в Европа, трябва да има кафе машина или дюнерджийница. Туризмът трябва да постигне една по-висока доходност, а това ще стане с привличането на по-доходни туристи. Аз съм категоричен, че българските ресторанти са едни от най-хубавите в Европа по отношение на качество, количество предлагана храна и обслужване. В Холандия ни обслужват хора с окапаните тениски. Ние нямаме ресторант без покривка", допълни Симеонов.

Ели Маринова

 

Четете още: Вино и гурме туризъм популяризират Черноморския регион

Коментари

Новини Варна