IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
13:23 | 20 февруари 2018
Обновен: 16:25 | 15 април 2024

20% от кандидат-студентите, които искат да учат в чужбина са от Варна

Форум за международно образование се провежда в галерия „Графит“

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

20% от кандидатстудентите, които искат да учат в чужбина са от Варна. Морската столица е вторият по големина регион, който изпраща студенти в чужбина, след София.

 

Броят на желаещите да се обучава зад граница е постоянен в последните няколко години. Това съобщи пред екип на медийна група „Черно море“ Ирина Христова, координатор на изложението за световно образование, което се провежда в галерия „Графит“ във Варна.

 

 

Младежите от Варна и региона, които кандидатстват в чуждестранни университети най-често са зрелостници от езикови и профилирани гимназии за икономика и математика. "Тяхната подготовка е достатъчно добра, за да продължат успешно образованието си зад граница", коментира Ирина Христова. 
 

Великобритания продължава да е сред най-предпочитаните дестинации за кандидат-студентите, тъй като там има най-голям избор от програми на английски език. Общо 2080 са младите хора, подали документи за английски университети. Според Ирина Христова първоначалният спад от около 5% на желаещите да учат във Великобритания след като се заговори за Брекзит, вече е преодолян. "Очертава се тенденцията, че резките промени в политиката не винаги  карат кандидат-студентите бързо да променят своите нагласи. Все пак образованието е нещо, което остава за цял живот" - допълни Ирина Христова. 

 

Eлена от Шумен е сред зрелостниците, които се избрали да продължат обучението си на Острова. "Великобритания ме привлече освен с качеството на университетите си и с това, че езикът е достъпен за мен. В България също има качествено висше образование, но сферата, която аз съм избрала не е достатъчно развита тук. Искам да следвам козметични науки и след като завърша в чужбина смятам да се върна в България и да се реализирам тук" - сподели момичето. 

 


Бизнес специалностите - икономика и маркетинг традиционно привличат много кандидат-студенти, но напоследък се забелязва засилен интерес към инженерните специалности. По любопитно е, че тази тенденция се наблюдава както при момчетата, така и при момичетата, които търсят по иновативния и творчески подход, отбеляза Ирина Христова. 


Сред по-нетрадиционните дестинации, които набират популярност сред кандидат-студентите от България са Дания, Швеция, Белгия, Холандия, Франция и др. "През последните години имаше спад на желаещите да продължат образованието си във Франция. Но след като правителството направи завой в политиката си и постави като цел и те като другите европейски държави да започнат да привличат повече международни студенти, системата на прием става по-динамична. Първата промяна, която беше направена е, че вече не само 1, а 10 университета ще дават отговор дали кандидат-студентът е приет" - разказа Ирина Христова.  
 

Страни като Швеция и Белгия привличат младите хора с интересни магистратури. "Във Варна подобни предложения се радват на голям интерес, тъй като това е вторият по големина град у нас по брой на студенти, не само български, но и чуждестранни и за тях опциите за магистратура, финансирана от правителството са много примамливи. Във Франция има магистратури на английски език, които струват 400 евро на година. Има и държавни фондове, които подпомагат издръжката на студентите" - каза още Ирина Христова. 


Различни са типажите кандидат-студенти, които заминават да учат в чужбина, отбеляза координаторът на форума "Световно образование". "Все пак болшинството студенти остават в България, но не са малко и тези, които предпочитат да продължат обучението си зад граница. Причината е, че те търсят по-гъвкави специалности, които са в досег с бизнеса. Затова в Холандия например са по-предпочитани университетите с практическа насоченост, въпреки че там обучението е 4-годишно, за разлика от другите университети в страната, които предлагат 3-годишно обучение. Студентите, които се обучават в тях още от първи курс се докосват до реални бизнес казуси, а българските младежи са нетърпеливи и искат да разберат от рано какво е приложението на това, което учат" - коментира Ирина Христова.   
 

Въпреки масовата нагласа, че много малка част от българите, които учат зад граница се връщат в страната, това на практика не е така, заяви координаторът на форума "Световно образование". "Повечето студенти след като завършат бакалавърската степен в чужбина остават там за една година, за да получат стаж по специалността и да попълнят CV-то си с добър старт на кариерата. Записват магистратура за още година - година и половина и след това се връщат в България. Пазарът на труда у нас се развива непрекъснато и тенденцията е хората с диплома от чужбина да не остават дълго време без работа. Нашите работодатели вече показват, че умеят да ценят кадрите, получили образование зад граница, наемат ги и използват оптимално техните знания и умения. Това кара младите хора да се чувстват полезни и реализирани тук. Младите хора се връщат, защото харесват начина на живот в България и са убедени, че когато имат добра работа могат да живеят добре", завърши Ирина Христова. 
 

Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 
Четете още:
 

Коментари

Новини Варна