IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
15:07 | 20 февруари 2018
Обновен: 10:33 | 28 март 2024

Махнаха павилионите до Юнашкия салон (СНИМКИ)

Предвижда се теренът да се облагороди и да се превърне в място за почивка с пейки

По материала работи: Пламен Янков
Махнаха павилионите до Юнашкия салон (СНИМКИ)

Павилионите до Юнашкия салон във Варна са съборени. Зоната се разчиства от строителните материали. Очаква се до средата на март дейностите да приключат. Предвижда се теренът да се облагороди и да се превърне в място за почивка с пейки и приятна среда. Мястото ще е продължение на парка, който обгражда Драматичния театър. Средствата за дейностите са предвидени в общинския бюджет. Процедурата за облагородяване на пространството около Юнашкия салон стартира през октомври миналата година. Началото бе дадено със съгласуване на идейния проект с Експертния съвет по устройство на територията.

 


 

Ремонтираната сграда на Юнашкия салон бе официално открита в края на 2015-та година. Това е най-старото спортно съоръжение в града. Строителството му започва през март 1909 година. Проектът е на архитект Манол Йорданов. В градежа са инвестирани 40 хил. златни лева, дарени от общината и 5 хил. златни лева, дарени от граждани. Първите жители на морската столица, които даряват средства са от варненското ловно дружество, а след тях се включва и варненското колоездачно дружество. В началото на 2016 приключи облагородяването на района около Козирката, в близост до Юнашкия салон. От мястото бяха премахнати 11-те павилиона, които скриваха гледката към градинката. Мястото стана притегателна за отдих на възрастни и игра на деца.

 

НИНА РУСКОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

Коментари

Новини Варна