IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
15:59 | 20 февруари 2018
Обновен: 12:34 | 25 април 2024

ВМС търсят над 50 матроси във Варна

11 от свободнитe места са за военното формирование на "Галата"

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Конкурс за матроски (войнишки) длъжности във военните формирования във Варна и Бургас обявиха от Военноморските сили. На военна служба се приемат лица, завършили граждански средни или висши училища, в страната и в чужбина, гласи обявление на сайта на ВМС. Над 70 са свободните места за матроси  като само във военните формирования във Варна длъжностите са 51. Срокът за подаване на заявления от кандидатите изтича на 30 март. Желаещите да започнат военна служба трябва да отговарят на изискванията на чл. 141, ал. 1 и ал. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

 

11 от свободнитe места са за военното формирование на "Галата", което изпълнява функцията на център за командване и управление на кораби на НАТО. За там се търсят радиотелеграфисти, оператор в център "BRASS", радиомайстор, мерач на лека картечница и други. В другите формирования се търсят още палубни моряци, шофьори, охранители, машинисти, артилеристи, електротехници и дори работници в кухня.

 

Конкурсите за свободните места ще се проведат по график между 23 април и 4 май във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и Информационния център на Военноморските сили. Те ще включват изпит за определяне на физическата годност, тест за проверка на общата култура и събеседване с кандидатите. Изпитът за определяне на физическата годност включва бягане „Совалка” 10х10 метра, крос 1000 метра, коремни преси и лицеви опори за 1 минута.

 

Тестът за обща култура, обхваща 80 въпроса от 4 научно-приложни области – български език и литература, математика и логика, история и информатика. Класирането на кандидатите се извършва по низходящ ред на състезателния бал за всички длъжности. Състезателният бал се формира като сума от получения брой точки от:

- изпит по физическа подготовка;

- тест за проверка на общата култура;

- оценка от диплома за образование;

- притежавано образование;

- изпълнявана военна служба;

- притежавана военно-отчетна специалност (ВОС);

- ниво на владеене на английски език;

- допълнителен критерий

Тези, които се интересуват от подробности, могат да посетят сайта на ВМС тук.

Коментари

Новини Варна