IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
15:23 | 22 февруари 2018
Обновен: 18:24 | 10 април 2024

Отбелязват юбилейна годишнина на Варненското медицинско дружество

Ще бъде учредена награда на името на д-р Ангел Пюскюлиев

По материала работи: Пламен Янков
Отбелязват юбилейна годишнина на Варненското медицинско дружество

Убеждението на ръководството на МУ – Варна, е, че делото и заслугите на членовете на ВМД трябва да се помнят и популяризират, каза зам.деканът на факултета по медицина проф. д-р Златислав Стоянов(в средата).Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

С поредица от събития Медицинският университет (МУ) във Варна ще отбележи 135-годишнината от основаването на Варненското медицинско дружество(ВМД). Това съобщи на пресконференция проф. д-р Златислав Стоянов, зам.-декан на факултета по медицина. Във връзка с това специално сформирана работа група предприе най-комплексното до момента проучване на исторически архиви и научни публикации, свързани с дейността на ВМД и приноса на неговите членове, добави той. Така в края на т.г. ще излезе от печат документална книга за организацията, чиито правоприемник е Българският лекарски съюз. 

 

За отбелязване на годишнината Музеят по история на медицината във Варна ще обособи в постоянната си експозиция зона с експонати и документи. Библиотеката на МУ – Варна, пък ще покаже дарения от стари книги и паметни фотоматериали. 


През април ще се проведе научен форум „Детското здраве в България – исторически поглед“, през май – инициативите по отбелязване на Европейския ден на морето(20 май). За октомври е предвиден пленарен доклад в научна конференция на секция „Медицина и дентална медицина“ към Съюза на учените – Варна. Студентите и специализантите от МУ – Варна, ще се срещнат с годишнината в своите лекционни курсове от свободно избираема дисциплина „История на медицината“ и в специалната тематична рубрика от курса за следдипломно обучение по „История на медицината“. 


Отчитайки приноса на д-р Ангел Пюскюлиев не само като учредител и деятел на дружеството, но и като кмет два мандата на Варна, ще бъде учредена награда на негово име, която ще се връчва на промоцията на факултета по обществено здравеопазване. Като кмет той насочва вниманието си към основните проблеми - водоснабдяването, изграждането на канализационна мрежа, разширяване и отваряне на улиците. Изнася вижданията си за бъдещото развитие на Варна като център за курортолечение и туризъм. В съзнанието на варненци остава като човек, който работи с европейски размах. 


Юбилейните чествания ще приключат със заключителна научна конференция на Българското дружество по история на медицината, която ще се състои в навечерието на учредителната дата на ВМД – 10 декември. Много от това, което са ни оставили неговите основатели, е актуално и до днес, бе съобщено още на пресконференцията.  


ВМД е учредено през 1883 г. То е второто подобно в страната. Издава печатен орган „Медицинско списание“, който изиграва важна роля за развитие на здравната култура на варненци в ранния следосвобожденски период. Сред най-изявените членове на организацията са д-р Анастасия Головина, Борис Окс, д-р Йонас Басановичус и други. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна