IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
14:11 | 23 февруари 2018
Обновен: 04:09 | 7 април 2024

Експерти отчитат активен жилищен пазар във Варна

Строителството на административни сгради е в застой

По материала работи: Борис Проданов
Експерти отчитат активен жилищен пазар във Варна

Данни за пазара на недвижими имоти за 2017 г. и тенденции за 2018 г. представиха на пресконференция във Варна експерти от Националното Сдружение Недвижими имоти Ирена Перфанова, председател на УС на НСНИ, Нина Арнаудова, член на УС на НСНИ, Антоний Георгиев, председател на УС на РС- Варна на НСНИ и Добромир Ганев, зам.-председател на УС на НСНИ.

 

Позитивна 2017 г., както и предходните 3 години за Варна отчете Добромир Ганев, като уточни, че това показва една добра тенденция. Активно се продават имоти ново строителство, а миграционните процеси, които текат в града се отразяват позитивно на пазара на имоти от години насам. Българите, работещи в чужбина все повече желаят да влагат своите спестявания в градове като Варна и София, където пазарът е позитивен, показва ръстове и наемните пазари са добри.

 

За последната година, както издадените разрешителни за строеж, така и започнатото ново строителство в жилищния сектор в града показват плавни ръстове в рамките на около 6-7%. Там е насочен основния интерес от страна на купувачите. Добромир Ганев отчете изключително качествен период от последните 5-6 години на строителство на нови жилищни сгради с добра функционалност, дизайн и използвани материали и отбеляза, че именно към тях е насочено търсенето. Все по-малко се търсят апартаменти старо строителство.

 

Той посочи, че за разлика от столицата, където се забелязва сериозно развитие на бизнес центровете и съответни инвестиции в изграждането им, то във Варна се търсят предимно жилищни имоти и този пазар са развива. Като причини за това, че Варна все още не е активен офис център, Добромир Ганев изтъкна липсата на добра инфраструктура, която да свързва лесно градовете от юг, както и София. 20% спад на строителство на административни сгради е отчетен в града за предходната година. Започнатото ново строителство е в размер на три сгради, което е спад от 79% спрямо предходната година. 

 

Сред малкото градове в страната, които бележат ръстове на пазара на недвижими имоти са София, Варна, Смолян, Кърджали и Перник. Говорейки за Черноморието, в Бургас има спад от 3% на обем сделки за 2017.

 

Според Добромир Ганев макроикономическите фактори в страната са позитивни и не може да се говори за притеснително състояние от надуване на цените и евентуално впоследствие някакъв рязък спад.

 

Той уточни, че по официални данни за последните три години във Варна ръста на цените е в рамките на около 15% -18%, което е около 5% на годишна база и се счита за разумен предвидим пазар. Подобно развитие на пазара експертите очакват и за 2018 г.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

Коментари

Новини Варна