IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
10:21 | 26 февруари 2018
Обновен: 14:44 | 17 април 2024

Защо се пее с ръка на сърцето химнът на България?

Варненчета от ДГ „Мечо Пух“ показаха завидни знания за светините на родината в открит урок-викторина

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Да познаваш символите и на родината си, светините на своя град и големите личности от историята, когато си само на 6-7 години, не е лесно. Интересен подход за усвояването на тази информация са намерили във варненската детска градина „Мечо Пух“. Във вид на викторина, игра и музикално-артистична програма децата от подготвителната четвърта група показаха с удоволствие наученото в продължение на един месец. Състезателният елемент, умело вмъкнат в открития урок, се оказа разковниче за настроението и ентусиазма, с които малчуганите демонстрираха знанията си. Очевидно родителите също са прегърнали идеята децата им да участват в урока, защото с готовност са потърсили и намерили портрети на национални герои, знамена и артефакти.

 

Фолклорна тъкана торбичка с елементи от народни обичаи и празници пък помогна на децата да покажат пред учителски екип и родители какво са научили за битовия календар на българите. Всяко от децата бе насърчено да блесне със своята доза артистичност и знания.

 

„Урокът по история бе за децата от подготвителната група. Искахме да разберат най-важните неща, свързани със страната ни – личностите на България, символите – знаме, герб, химн – сподели Милена Велкова, старши учителка  в детска градина № 22 „Мечо Пух“. -  Същевременно акцентирахме върху знания, свързани с нашия град – забележителности, сгради, институции. Посветихме урока на 145 години от гибелта на Васил Левски и 3 март – националния празник. Това е традиция в детската градина. Всяка година по това време на годината правим такава викторина с цел да направим тази информация по-достъпна за децата“ – допълни Елена Велкова.

 

„Това са деца, които вече се подготвят за училище и искат да покажат своите знания  - допълни Красимира Атанасова, учителка на четвърта група. -Подготвяхме се около месец. Родителите се включиха с готовност, донесоха материали, портрети, знамена. Децата много се вълнуваха. Стихотворенията, които бяха научили малчуганите, са подходящи за тях, другите думи са малко далечни за възрастта и поколението им. Но затова сме ние – да ги подкрепим в научаването на тези знания и да възпитаме горди българи“ – отбеляза учителката.

 

Децата бяха разделени на два отбора – „Чайка“ и  „Делфини“. Купичка с жетони по средата на масичка амбицира децата да се представят колкото може по-силно, за да натрупат точки за своята групичка. На финала  победители, разбира се, бяха всички – с равен брой жетони. В края на викторината състезание всяко дете показа, че химн се пее с ръка на сърцето. Истински ценен след този урок е фактът, че тези варненчета ще прекрачат наесен прага на училището с умение да се ориентират в забележителностите на своя град, ще знаят най-важното за големите българи от страниците на историята и ще познават символите на своята родина. А това вече е една перфектно изпълнена възпитателна мисия на детската градина.

ЕЛИ МАРИНОВА

Снимки АВТОРЪТ

Коментари

Новини Варна