IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
11:24 | 3 март 2018
Обновен: 09:46 | 7 април 2024

Стотици се включиха в официалното честване на 3 март във Варна(НОВИ СНИМКИ)

Почетена бе паметта на руските, украинските и финландските воини, паднали за Освобождението ни

По материала работи: Борис Проданов
Стотици се включиха в официалното честване на 3 март във Варна(НОВИ СНИМКИ)

Въпреки дъждовното време стотици се включиха в официалното честване на националния ни празник 3 март. Церемониите по повод 140 г. от Освобождението ни започнаха с Божествена света литургия, отслужена в Катедралния храм „Свето Успение Богородично”.

 

На площад „Св. св. Кирил и Методий” бе издигнат тържествено националният флаг на България под звуците на „Мила Родино“ в изпълнението на духовия оркестър на ВМС.

 

След това празничното шествие начело с областния управител Стоян Пасев, кмета Иван Портних, генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук, депутати, общински съветници се отправи към паметника на граф Игнатиев. Там бяха положени венци и цветя. След това шествието се отправи по бул. „Княз Борис I“ към  мемориала на украйнските войни в морската градина. Тяхната памет бе почетена с минута мълчание.

 

Поднесени бяха венци и цветя от името на областна управа, община Варна, ВМС, Варненска и Великопреславска митрополия, ОбС – Варна, на варненските депутати в 44-то НС, генералното консулство на Руската федерация, ОД на ВМР – Варна, Съюза на ветераните от воините и на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Сдружение „Украинска диаспора“ – Варна, и други.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поклонение с полагане на венци с военен ритуал се състоя и пред паметника на руските воини освободители в морската градина. То започна с одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“. В словото си Сергей Лукьянчук подчерта, че годишнината е юбилейна за Русия и България и тя предизвиква най-силния подем на душевност и топлина. Паметта за подвига на руските воини и българските опълченци е в нашите сърца, каза още той и благодари на варненци, че всяка година им отдават почитта си.

 

Заупокойна молитва отслужи протосингелът на Варненската и Великопреславска митрополия отец Димитър. Венци и цветя пред паметника бяха поднесени и от името на почетните консули на Италия, на Индонезия, на съдебните институции във Варна, както и на граждански организации.

 

Ставри Таргов

 

 

 

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна